Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αμέλια Έρχαρτ: Η μοιραία πτήση, η εξαφάνιση – μυστήριο και οι θεωρίες συνωμοσίας

Αμέλια Έρχαρτ: Η μοιραία πτήση, η εξαφάνιση – μυστήριο και οι θεωρίες συνωμοσίας
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ογδονταεπτά χρόνια μετά την εξαφάνισή της Αμερικανίδας αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ και μετά από τη διατύπωση χιλιάδων σεναρίων, αμερικανοί ερευνητές θεωρούν ότι εντόπισαν το χαμένο αεροπλάνο της.

Πιστεύουν ότι εντόπισαν το αεροσκάφος της Αμέλια Έρχαρτ, Lockheed Electra, με το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου, στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, σε βάθος 4.877 μέτρων.

Η ομάδα των ερευνητών, η οποία χαρτογραφεί τον βυθό του ωκεανού χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα, είδαν στην απεικόνιση του σόναρ ένα αντικείμενο που μοιάζει αρκετά με αεροσκάφος και ακόμα περισσότερο με το Lockheed 10-E Electra της Έρχαρτ.

Εάν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο, θα έχουν λύσει, αν όχι το μεγαλύτερο, σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια όλων των εποχών.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός της, Φρεντ Νούναν κηρύχτηκαν νεκροί μετά από 18 μήνες, υποθέτοντας ότι έμειναν από καύσιμα και το αεροσκάφος συνετρίβη στον Ειρηνικό. Ωστόσο υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν πειστεί με αυτήν την εξήγηση.

Το μυστήριο για το τι συνέβη στο αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ απασχολεί τους ερευνητές εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Ένα ντοκιμαντέρ του History Channel το 2017 εξέφρασε μια συναρπαστική θεωρία: ότι η Έρχαρτ και ο Νούναν επέζησαν της συντριβής, προσγειώθηκαν στα Νησιά Μάρσαλ και πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Ιάπωνες.

Το ντοκιμαντέρ αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε εξ αρχής τι συνέβη στους αεροπόρους.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι το αεροπλάνο της Έρχαρτ συνετρίβη όταν έμεινε από καύσιμα κοντά στο νησί Χάουλαντ. Η Dorothy Cochrane, επιμελήτρια του Τμήματος Αεροναυπηγικής στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος Smithsonian στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζει αυτή την άποψη.

Η ίδια δήλωσε στο BBC ότι: «Δεδομένης της ισχύος του ραδιοφωνικού της τηλεφωνήματος προς το USCG Itasca, που περίμενε στο νησί Χαόυλαντ, η Εμίλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νούναν δεν ήταν πολύ μακριά από το νησί».

«Φαίνεται ότι, κατά τραγικό τρόπο, δεν μπόρεσαν να βρουν το μικροσκοπικό νησί πριν αναγκαστούν να ρίξουν το Electra στον Ειρηνικό Ωκεανό», πρόσθεσε.

Ενώ η Cochrane αισθάνεται αρκετά σίγουρη για το τι συνέβη στην Έρχαρτ, δεν έχει πειστεί από την τελευταία ανακάλυψη ότι πρόκειται για το αεροπλάνο της, δεδομένου ότι η μόνη απόδειξη μέχρι στιγμής είναι μια εικόνα από σόναρ.

«Η φωτογράφιση του αντικειμένου θα βοηθούσε σημαντικά στην περαιτέρω ταυτοποίησή του», δήλωσε η Cochrane.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η DSV ψάχνει κοντά στο νησί Χάουλαντ και πιστεύω ότι θα ήθελαν να κάνουν άλλη μια αποστολή για να διεξάγουν περισσότερες έρευνες».

Ο Richard Jantz, ομότιμος καθηγητής ανθρωπολογίας και ομότιμος διευθυντής του Κέντρου Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Τενεσί, πιστεύει ότι γνωρίζει τι συνέβη στην Έρχαρτ.

Λίγα χρόνια πριν μια αποστολή στο Νικουμαρόρο ανέσυρε αρκετά ανθρώπινα οστά που πιστεύεται ότι ανήκαν σε έναν άνδρα.

Το 2018 Richard Jantz εξέτασε εκ νέου τα οστά και διαπίστωσε ότι ήταν πιθανότατα της Έρχαρτ, καθώς είχαν μεγαλύτερη ομοιότητα με την αεροπόρο από ό,τι με το 99% των ατόμων του δείγματος αναφοράς.

«Υπήρχαν υποψίες εκείνη την εποχή ότι τα οστά θα μπορούσαν να είναι τα λείψανα της Έρχαρτ».

Αν τα οστά όντως ανήκαν στην Έρχαρτ, αυτό θα σήμαινε ότι πέθανε στο νησί Νικουμαρόρο, όπου ανακαλύφθηκαν, το οποίο βρίσκεται περίπου 640 χιλιόμετρα νότια του Χάουαλντ.

Ο ερευνητής λέει στο BBC ότι δεν έχει αλλάξει άποψη μετά τη νέα ανακάλυψη. «Για να διαψευστεί η υπόθεση του Νικουμαρόρο, θα πρέπει το αεροπλάνο αυτό να ταυτοποιηθεί ως το αεροσκάφος Electra της Έρχαρτ». «Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, και μέχρι να συμβεί δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες και να το σχετίζουμε με την Έρχαρτ».

Ο Richard Gillespie, ιδρυτής της International Group for Historic Aircraft Recovery, υποστηρίζει επίσης τη θεωρία του Νικουμαρόρο. Ο ίδιος έχει ηγηθεί 12 αποστολών που αναζητούσαν το αεροπλάνο της Έρχαρτ και έχει γράψει αρκετά βιβλία για το θέμα.

«Ξέρουμε τι συνέβη. Έχουμε άφθονες αποδείξεις ότι πέθανε στο Νικουμαρόρο» λέει στο BBC.

Υποστηρίζει επίσης ότι η τελευταία ανακάλυψη απλά δεν μπορεί να είναι το αεροπλάνο της θρυλικής αεροπόρου.

«Σίγουρα δεν είναι το Lockheed Electra και δεν είμαι μόνο εγώ που το πιστεύω», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αν η εικόνα είναι από αεροπλάνο, δεν μοιάζει με αυτό της Έρχαρτ και ότι μοιάζει περισσότερο με μαχητικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ

Εικόνες σόναρ από αυτό που θα μπορούσε να είναι το αεροσκάφος της Αμέλια Έρχαρτ στον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού κατέγραψε η Deep Sea Vision, εταιρεία εξερεύνησης ωκεανών.

Το Σάββατο η εταιρεία Deep Sea Vision έκανε λόγο για συναρπαστικές εικόνες σόναρ στον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού, ενώ ο ιδρυτής της, ο Τόνι Ρομέο, δήλωσε αισιόδοξος από τα ευρήματα.

Πρόκειται για ανακάλυψη από ένα υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένο υποβρύχιο drone και το 16μελές πλήρωμά του, το οποίο ερεύνησε περισσότερα από 5.200 τετραγωνικά μίλια βυθού του ωκεανού το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023.

Η ομάδα εντόπισε το αντικείμενο σε σχήμα αεροπλάνου μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης, περίπου 100 μίλια από το νησί Χάουλαντ, όπου η Αμέλια Έρχαρτ και ο πλοηγός της, Φρεντ Νούναν, έπρεπε να ανεφοδιαστούν με καύσιμα αλλά δεν έφτασαν ποτέ.

Στις εικόνες σόναρ το σχήμα του αντικειμένου μοιάζει πολύ με το αεροσκάφος της Αμέλια Έρχαρτ, το Lockheed Electra, τόσο στο μέγεθος όσο και στην ουρά. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Today του NBC ο Τόνι Ρομέο είπε ότι «δεν έχουν καταγραφεί άλλα γνωστά δυστυχήματα στην περιοχή και σίγουρα όχι εκείνης της εποχής».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Deep Sea Vision (@deep.sea.vision)

Υπενθυμίζεται πως η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.

To 1993 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της Αμέλια Έρχαρτ με τίτλο «Soaring Winds» (Ορμητικά Φτερά), ενώ το 2009 γυρίστηκε ταινία με την ζωή της με πρωταγωνιστές την Χίλαρι Σουάνκ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Η Αμέλια Έρχαρτ (Amelia Earhart) γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας. Ήταν κόρη του δικηγόρου Σάμιουελ Έρχαρτ και της Αμέλια Ότις, κόρης δικαστικού της περιοχής. 

Το 1919 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να σπουδάσει ιατρική αλλά ένα χρόνο αργότερα αλλάζει γνώμη και εγκαταλείπει τις σπουδές της. Στις 28 Δεκεμβρίου 1920 κι ενώ βρίσκεται στην Καλιφόρνια, επισκέπτεται με τον πατέρα της ένα αεροδρόμιο στο Λονγκ Μπιτς. Θα πετάξει για πρώτη φορά στη ζωή της και η 10λεπτη εμπειρία της στον αέρα θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Αποφασίζει να γίνει πιλότος και αρχίζει μαθήματα. Έξι μήνες αργότερα, αγοράζει ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνο. Στις 22 Οκτωβρίου 1922 πετάει σε ύψος 14.000 ποδιών, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ για γυναίκες. Στις 15 Μαΐου 1923, γίνεται η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου.

Η οικονομική καταστροφή της οικογένειάς της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε επιβράδυναν σημαντικά τα αεροπορικά της σχέδια αλλά μέσα της παρέμεινε άσβεστο το πάθος της για τα αεροπλάνα και το ταξίδι στους αιθέρες. 

Τον Απρίλιο του 1928 έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον εκδότη και μετέπειτα σύζυγό της Τζορτζ Πάτναμ για να πετάξει ως επιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό και να κρατήσει το ημερολόγιο της πτήσης. Η Έρχαρτ δέχθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα κι έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό (17-18 Ιουνίου 1928).

Αποφασισμένη να δικαιώσει τη φήμη που απέκτησε, πέταξε μόνη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το διήμερο 20-21 Μαΐου 1932, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο αεροπορικό ρεκόρ.

Ακολούθησε σειρά πτήσεων κατά μήκος των ΗΠΑ και η ενεργός συμμετοχή της στην προώθηση της επιβατικής αεροπορίας. 

Τον Ιανουάριο του 1935 πραγματοποίησε μόνη της την πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, απόσταση μεγαλύτερη από αυτήν που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα ακόμη αεροπορικό ρεκόρ.

Το 1937 ξεκίνησε την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου σχεδίου της, να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου με ένα δικινητήριο αεροπλάνο Lockheed Electra, με συνοδοιπόρο τον αεροναυτίλο Φρεντ Νούναν.

Αφού είχε καλύψει περισσότερο από τα δύο τρίτα της διαδρομής, το αεροπλάνο χάθηκε στον Κεντρικό Ειρηνικό, κοντά στη διεθνή γραμμή αλλαγής ημερομηνίας.

Μετά από άκαρπες έρευνες ετών, η ίδια και ο Νούναν θεωρήθηκαν νεκροί στις 2 Ιουλίου 1937. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις