Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το FBI έψαχνε έγγραφα για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο σπίτι του Τραμπ

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το FBI έψαχνε έγγραφα για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο σπίτι του Τραμπ

Δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το FBI κατά την έρευνα που διεξήγαγε στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ έψαχνε για απόρρητα έγγραφα, που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα της χώρας. Η άνευ προηγουμένου έρευνα στη βίλα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Φλόριντα έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, ενώ επιβεβαιώθηκε και επισήμως από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post – χωρίς να κατονομάζονται – αναφέρουν ότι η έρευνα τoυ FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ είχε ως στόχο την ανάκτηση απόρρητων εγγράφων, τα οποία συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν τα έγγραφα που αναζητούσε το FBI βρέθηκαν. Υπάρχουν ωστόσο δημοσιεύματα, όπως αυτό του CNNi, που αναφέρουν ότι τα έγγραφα κατασχέθηκαν και ότι υπάρχει και χωριστά κλήτευση για βίντεο παρακολούθησης που αφορούν το σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. 

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι νομικοί εκπρόσωποί του «συνεργάζονταν πλήρως» στο πλαίσιο της έρευνας του FBI. Η δήλωση αυτή από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ήρθε λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ τοποθετήθηκε δημοσίως για την έρευνα. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα. Ο Μέρικ Γκάρλαντ τόνισε ότι ενέκρινε προσωπικά την απόφαση για τη διενέργεια έρευνας στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από δικαστήριο να δώσει στη δημοσιότητα το ένταλμα λόγω «ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος» αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γνωστοποιήσει την έφοδο πρακτόρων του FBI στο σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας. Η επιβεβαίωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν μάλλον ασυνήθιστη, με δεδομένο ότι σπανίως συζητώνται από αξιωματούχους έρευνες σε εξέλιξη.

Η άνευ προηγουμένου έρευνα στο θέρετρο του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, σηματοδότησε σημαντική κλιμάκωση σε μια από τις πολλές έρευνες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της θητείας του και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του Τραμπ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε σφοδρή κριτική και διαδικτυακές απειλές αυτήν την εβδομάδα, στον απόηχο της συγκεκριμένης έρευνας. Υποστηρικτές του Τραμπ και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι εκμεταλλεύονται την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία για να βάλουν στο στόχαστρο τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένοπλος προσπάθησε να διαρρήξει εγκαταστάσεις του FBI

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι νωρίτερα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) είχε κάνει γνωστό πως ένοπλος προσπάθησε να παραβιάσει εγκαταστάσεις του στο Σινσινάτι. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με έναν ύποπτο που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο διευθυντής του FBI, ο Κρίστοφερ Ρέι, ανέφερε προχθές Τετάρτη ότι η υπηρεσία του δέχθηκε απειλές μετά την έρευνά της στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις «οικτρές και επικίνδυνες». 

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις