Κόσμος

Αμερικανικά ΜΜΕ: Βρέθηκαν χημικές ουσίες σε θύματα επιθέσεων στην Συρία

Θετικά χημικές ουσίες, ιδίως σε χλώριο και ορισμένα σε έναν νευροτοξικό παράγοντα βρέθηκαν δείγματα αίματος και ούρων από θύματα της υποτιθέμενης επίθεσης με χημικά στη Συρία, σύμφωνα με όσα σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. Τα δείγματα αυτά τα είχαν συλλέξει Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι”πολύ σύντομα” θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πρόκειται να συνεδριάσει για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

“Ασυγχώρητη η χρήση χημικών”

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε σήμερα “απλώς ασυγχώρητη” τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι για τον λόγο αυτόν πριν από έναν χρόνο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή.

“Ορισμένα πράγματα είναι απλώς ασυγχώρητα, απαράδεκτα” είπε ο Τζιμ Μάτις μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση που αφορούσε τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2019. Εξήγησε ότι οι ενέργειες αυτές όχι μόνο παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες για τα χημικά όπλα αλλά γίνονται σε βάρος “ολόκληρης της ανθρωπότητας”.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταλούν επιθεωρητές επί τόπου για να συλλέξουν αποδείξεις, προειδοποιώντας ότι το έργο τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο περνά ο καιρός.

“Πιστεύω ότι υπήρξε χημική επίθεση και ψάχνουμε τις αποδείξεις” συνέχισε. Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επίθεση αυτή που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, παρά μόνο “πολλές ενδείξεις στα μέσα ενημέρωσης και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης” ότι χρησιμοποιήθηκαν χλώριο ή σαρίν”. Όπως είπε, μια από τις βασικές ανησυχίες του, στην περίπτωση αμερικανικού πλήγματος, είναι να αποφευχθεί μια “ανεξέλεγκτη” κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, στον οποίο έχουν εμπλακεί η Ρωσία, το Ιράν, η Τουρκία και άλλες χώρες.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση για ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Πρόσθεσε όμως ότι “δεν θέλει να συζητήσει” την παρούσα κατάσταση από σεβασμό “για τους εταίρους μας, λόγω της ευαίσθητης φύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της ανάγκης να τις κρατήσουμε απόρρητες”.

Ο Μάτις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν μου ζήτησε κατάπαυση του πυρός
«Θα το εξετάσουμε όταν το Στενό του Ορμούζ είναι ανοιχτό, ελεύθερο και ασφαλές. Μέχρι τότε, θα καταστρέψουμε το Ιράν ή, όπως λένε, θα το στείλουμε πίσω στη Λίθινη Εποχή» έγραψε στο Truth Social - Δηλώσεις στο Reuters
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
16
Οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν - Στρατιωτικός κλοιός γύρω από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πληροφορίες του Iran International, αναφέρουν ότι οι Φρουροί κρατούν απομονωμένο τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μπλοκάρουν διορισμούς και ασκούν de facto εξουσία
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου
«Πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πού έχουν καταλήξει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν Tracker Κλεμμένων KitKat, που σας επιτρέπει να ελέγξετε αν το KitKat σας προέρχεται από την παρτίδα που αγνοείται»
KitKat