Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αμερικανός γιατρός έκανε το εμβόλιο και αποκαλύπτει: «Η αρχή του τέλους» (video)

Αμερικανός γιατρός έκανε το εμβόλιο και αποκαλύπτει: «Η αρχή του τέλους» (video)

Κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος δίνει απαντήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όσα λέει είναι από «πρώτο χέρι» καθώς ήδη έχει εμβολιαστεί.

Ο Τοντ Έλεριν αναφέρεται στο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid19 και λέει πως «η ασφάλεια του φαίνεται άριστη και μοιάζει με άλλα εμβόλια. Σήμερα εμβολιάστηκα με την πρώτη δόση και ήταν ανώδυνο», τόνισε  χαρακτηριστικά.

Ο Έλεριν, από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής υπηρεσίας λοιμωδών ασθενειών στη Μασαχουσέτη καλείται συχνά στα αμερικανικά ΜΜΕ για να λύσει τις απορίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται να έχει γύρω στο 52% αποτελεσματικότητα στο να εμποδίσει τη νόσο τρεις εβδομάδες πριν οι συμμετέχοντες λάβουν τη δεύτερη δόση. Πιστεύω ότι όταν ο κόσμος εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις τότε αυτή θα είναι η αρχή του τέλους του Covid19», σημειώνει με έμφαση ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος, στην κάμερα του Open.

Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια που το εμβόλιο προστατεύει από τον κορονοϊό, ο Τοντ Έλεριν αναφέρει: «Μετά την μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο ιός παραμένει στον οργανισμό μας για ένα χρόνο και το να κολλήσει κάποιος ξανά, αν και μπορεί να συμβεί, είναι σπάνιο. Όσον αφορά στους εμβολιασμούς ακόμα δεν έχουμε απάντηση γι’ αυτό. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι οι εθελοντές σε κλινικές δοκιμές απέκτησαν ανοσία για ένα μήνα. Δεν είναι λοιπόν ακόμη σαφές τι διάρκεια θα έχει η ανοσία των εμβολίων».

Εμβόλιο: Παρενέργειες και φοβίες

Για τις παρενέργειες του εμβολίου και για τον φόβο των πολιτών επισημαίνει «ότι πολλοί άνθρωποι ένιωσαν έντονο πόνο όταν τους τρύπησαν με τη σύριγγα, πολλοί ένιωθαν πολύ κουρασμένοι μετά την πρώτη δόση, άλλοι είχαν πονοκεφάλους. Το προφίλ των παρενεργειών είναι ίδιες με όλων των εμβολίων».
Για το επιθυμητό ποσοστό των ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης ξεκαθάρισε ότι «είναι ανάμεσα σε 60 – 80% αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, είναι πιθανό αλλά ίσως και λιγότερο από αυτό. Πιστεύω ότι αν ο μισός πληθυσμός του κόσμου εμβολιαστεί πιστεύω θα είμαστε στο δρόμο για να καταπολεμήσουμε τον Covid19».
Επιπλέον, μίλησε για τους αρνητές του εμβολίου και για την στάση που πρέπει να έχει η επιστημονική κοινότητα απέναντί τους. «Δεν θα τους ντροπιάσουμε, δεν θα τους απορρίψουμε, δεν θα ισχυριστούμε ότι όλοι είναι τρελοί. Θα πρέπει να τους πούμε όλα όσα γνωρίζουμε αλλά και όσα δεν γνωρίζουμε», τόνισε.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Αμερικανού λοιμωξιολόγου στο Open:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις