Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Αμετακίνητη η Μέρκελ για τον πρόεδρο της ΕΕ

Ο πρόεδρος της ΕΕ θα πρέπει να είναι ένας επιδέξιος μεσολαβητής.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα μετά από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ότι ο μελλοντικός πρόεδρος “χρειάζεται να είναι ένα πρόσωπο με ειδικές ικανότητες, να μπορεί να αντιλαμβάνεται αμέσως τη γνώμη του κάθε κράτους μέλους μετά από σύντομες συνομιλίες, να τις εφαρμόζει πλήρως και κυρίως να μην προκαλεί τριβές”.

Τα σχόλια της Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και των Σοσιαλιστών. Για τον Τόνι Μπλερ, που επιθυμεί τη θέση του ηγέτη της ΕΕ, οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. 

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος προέδρος, Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σχετικά ότι «Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο όταν έλθει η ώρα», και διευκρίνησε ότι προς τον παρόν δεν υπάρχει κάποια διαφαινόμενη τάση υπέρ κάποιου συγκεκριμένου υποψήφιου για την προεδρία της ΕΕ.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι μόλις ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα συγκληθεί έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής προκειμένου να ορισθούν οι προσωπικότητες που θα αναλάβουν τα νέα αξιώματα που προβλέπονται, ανάμεσά τους και εκείνο του προέδρου της ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε