Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αμετακίνητος ο Ερντογάν, ατάραχη η Μέρκελ: Θα συνεχίσω να στηρίζω με κάθε μέσο τον Σάρατζ

Ερντογάν - Μέρκελ

Ο Ερντογάν επανέλαβε ενώπιον της Μέρκελ πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει στρατιωτικούς στη Λιβύη, ως συμβούλους του στρατού του Σάρατζ.

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη και είναι αποφασισμένη να του παρέχει όποια βοήθεια μπορεί, δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον της Μέρκελ, η οποία… απλώς άκουγε.

Ο Ερντογάν μάλιστα, θέλοντας να δώσει έμφαση, σημείωσε πως η υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση που προκύπτει από απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτής της “υποχρέωσης” ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλνει στρατιωτικούς στη Λιβύη, ως συμβούλους του στρατού του Σάρατζ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη αναφερόταν ρητά πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν πρέπει να απέχουν από την στρατιωτική ενίσχυση της μίας ή της άλλης πλευράς.

Είναι άγνωστο αν η Μέρκελ στην συνάντησή της με τον Ερντογάν ανέφερε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας, όπως η υπογραφή του μνημονίου με τον Σάρατζ παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και κατά συνέπεια είναι παράνομο, όπως ανέφερε νωρίτερα το Βερολίνο, βάσει και της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μπροστά στις κάμερες και τον ΕρντογάΝ, η Γερμανίδα Καγκελάριος περιορίστηκε να πει πως η εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη πρέπει να γίνει μόνιμη.

Ερντογάν: «400.000 άνθρωποι από την Ιντλίμπ κατευθύνονται στην Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι του είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.

Η Μέρκελ -σύμφωνα με το Anadolu- ανταποκρίθηκε, λέγοντας πως είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια για νε βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Σύριων που εγκαταλείπουν την επαρχία του Ιντλίμπ.

Είπε ακόμη απευθυνόμενη στον Ερντογάν πως η Γερμανία θα μπορούσε να υποστηρίξει την κατασκευή εγκαταστάσεων για τη στέγαση προσφύγων από το Ιντλίμπ.

Πηγή: Με πληροφορίες από Anadolu

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις