Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ανακάλυψη! Επιγραφή 2.100 ετών στην Ιερουσαλήμ με το όνομά της! [pics]

Ανακάλυψη! Επιγραφή 2.100 ετών στην Ιερουσαλήμ με το όνομά της! [pics]
Danit Levy / IAA

Πλάκα ασβεστόλιθου 2.100 ετών που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ, είναι το αρχαιότερο, πλέον, πειστήριο για την ονομασία της ιστορικής πόλης.

“Ανανίας γιος του Δόδαλου της Ιερουσαλήμ” γράφει στα αραμαϊκά με εβραϊκά γράμματα η επιγραφή στην πέτρινη πλάκα, αποδεικνύοντας ότι πάντοτε αυτό ήταν το όνομα της πόλης.

Η πέτρινη πλάκα ρωμαϊκής τεχνοτροπίας βρέθηκε κοντά στο δρόμο Binyanei Ha’uma, στην είσοδο της πόλης.

Επιγραφές που αναφέρουν την Ιερουσαλήμ την περίοδο 1.000 π.Χ. έως και 70 μ.Χ. είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ ποτέ άλλοτε δεν έχει βρεθεί πλάκα με το όνομα της πόλης που χρονολογείται 2.100 χρόνια πριν.

Μέχρι σήμερα το αρχαιότερο πειστήριο για την ονομασία της πόλης αναγραφόταν σε νομίσματα τα οποία χρονολογούνταν από το 500 π.Χ.

Yuli Schwartz/IAA

Ποιος ήταν ο Ανανίας και ο πατέρας του ο Δόδαλος πιθανόν δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Το όνομα Ανανίας ήταν διαδεδομένο στην αρχαία Ιερουσαλήμ. Από την άλλη, ίσως μάθουμε ποιος είναι ο Δόδαλος. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Δόδαλος βγαίνει από το αρχαιοελληνικό Δαίδαλος και εικάζεται ότι Ανανίας και Δόδαλος ήταν αρχιτέκτονες ή γλύπτες.

Εξάλλου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε η πλάκα εντοπίστηκε αρχαίο εργοστάσιο κεραμικών.Yuli Schwartz / IAA

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το όνομα Ιερουσαλήμ ετυμολογείται Γιερού – Σαλίμ, δηλαδή ως “θεμέλιο (σουμμεριακά γιερού, να θεμελιώσει) του θεού Σαλίμ” και έτσι ο θεός Σαλίμ θεωρείται ως πρώτος “πολιούχος” της πόλης της εποχής του ορείχαλκου.

πηγή: Haaretz

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις