Κόσμος

Ανάλυση Skynews: Τι σημαίνει το «bromance» Τραμπ – Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Δύση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αναφορές για το τηλεφώνημα του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η προτροπή του να «αποφύγει την κλιμάκωση στην Ουκρανία» έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγα 24ωρα μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, μίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κίεβο ξεκαθάρισε πως δεν ήταν ενημερωμένο για αυτήν την επικοινωνία. 

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τραμπ συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και του υπενθύμισε «την σημαντική στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη», σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία ημέρα».

Ωστόσο η πρώτη αυτή τηλεφωνική επικοινωνία θα «απαλύνει κάποιες ανησυχίες» για το Κίεβο και τους συμμάχους του, αλλά όχι όλες, λέει ο ανταποκριτής του Skynews στη Μόσχα Ivor Bennett.

Ο Τραμπ δήλωσε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα ήταν σε θέση να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εντός 24 ωρών» από την ανάληψη των καθηκόντων του, χωρίς να εξηγήσει τον τρόπο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Skynews, το Κίεβο και οι σύμμαχοί του φοβούνται ότι ο Τραμπ θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Μόσχας προκειμένου να υπάρξει ειρήνη, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τερματισμό της πορείας της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την παραχώρηση των εδαφών που κατέχουν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις.

«Αυτά τα σχόλια, ή αυτή η πρώτη ανάγνωση της πρώτης επαφής μεταξύ των δύο ηγετών μετά τις εκλογές, νομίζω ότι θα “διασκεδάσουν” κάποιες ανησυχίες στην Ουκρανία και μεταξύ των δυτικών συμμάχων της, αλλά όχι όλες», λέει ο ανταποκριτής.

«Η Ουκρανία εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη σύγκρουση εξαιτίας όσων άλλων είπε στην προεκλογική εκστρατεία ειδικά τους τελευταίους 12-18 μήνες».

Ανησυχία για το «bromance» Πούτιν – Τραμπ

Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι οι συζητήσεις για αναβίωση του «bromance» (σσ σύνθεση των λέξεων brother, που σημαίνει κυριολεκτικά αδερφός, μεταφορικά κολλητός + romance δηλαδή ρομάντζο μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν θα είναι ανησυχητικές για τη Δύση.

REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo

REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Σότσι την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν αποκάλεσε τον Τραμπ ως «θαρραλέο άνδρα» για την αντίδρασή του στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τον Ιούλιο.

«Τα πήγαιναν πολύ καλά την τελευταία φορά. Υπήρχε όλη αυτή η συζήτηση για αδελφική σχέση», λέει ο ανταποκριτής του Skynews. «Φαίνεται ότι η Μόσχα θέλει να αναζωπυρώσει αυτή τη σχέση. Νομίζω ότι θα υπάρχει ακόμη μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία και στις δυτικές πρωτεύουσες για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση».

Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου και ο Μπάιντεν αναμένεται να παροτρύνει τον διάδοχό του Τραμπ να μην εγκαταλείψει το Κίεβο.

Πληροφορίες από Skynews

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.