Κόσμος

Αναστασιάδης σε ΓΓ ΟΗΕ: Αναμένουμε μέτρα για να αποτραπεί η γεώτρηση της Τουρκίας

«Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επιστολή, με την οποία σε διπλωματική γλώσσα θέτει τον ΟΗΕ ενώπιον των ευθυνών του για διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως αν η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, «αυτό θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης».

«Επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης.

Ολόκληρη η επιστολή που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον κ. Γκουτέρες:

«Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες μας δημιουργούν επείγουσα ανησυχία.

Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατικοποίηση των εν λόγω περιοχών, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείται ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και διεθνή ασφάλεια, σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι.

Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της.

Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για το σεβασμό των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επίσης για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσης και διατήρησης της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εικόνες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το δώρο – στυλό του Ερντογάν, τα λευκά sneakers του Ράμα και το δολοφονικό βλέμμα της Μελόνι στον Τραμπ
Τα «παρασκήνια» της οικογενειακής φωτογραφίας με τις θέσεις των ηγετών να έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό, και τα καρέ που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Σύνοδος ΝΑΤΟ
Ο Χέγκσεθ ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου για τα F-35 στην Τουρκία
Αρχικά το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα συναντούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την ενδεχόμενη πώληση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία
Ο Πιτ Χέγκσεθ
Μαρίν Λε Πεν: Καταδικασμένη αλλά αποφασισμένη για το Ελιζέ, ξεκίνησε δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία
Η Μαρίν Λε Πεν αιφνιδίασε αρκετούς χθες το βράδυ (07.07.2026), ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2027 - Με τον Μπαρντελά επισκέφθηκαν σήμερα μια αγορά στη Λα Φλες
Μαρίν Λε Πεν και Ζορντάν Μπαρντελά αγορά στη Λα Φλες, βορειοδυτικά του Παρισιού
Ο Ερντογάν επιμένει για ένταξη της Τουρκίας στο SAFE: Να αρθούν οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ των συμμάχων
«Παρά τις απόπειρες σαμποτάζ, εκτιμώ την αποφασιστική ηγεσία του φίλου μου Προέδρου Τραμπ στην προσπάθεια να τεθεί η κρίση του Ιράν σε τροχιά επίλυσης»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν