Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αναστασιάδης σε ΓΓ ΟΗΕ: Αναμένουμε μέτρα για να αποτραπεί η γεώτρηση της Τουρκίας

Αναστασιάδης - επιστολή σε ΓΓ ΟΗΕ

«Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επιστολή, με την οποία σε διπλωματική γλώσσα θέτει τον ΟΗΕ ενώπιον των ευθυνών του για διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως αν η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, «αυτό θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης».

«Επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης.

Ολόκληρη η επιστολή που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον κ. Γκουτέρες:

«Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες μας δημιουργούν επείγουσα ανησυχία.

Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατικοποίηση των εν λόγω περιοχών, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείται ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και διεθνή ασφάλεια, σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι.

Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της.

Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για το σεβασμό των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επίσης για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσης και διατήρησης της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις