Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αναβρασμός στην πΓΔΜ – Σκοπιανά ΜΜΕ: Πληροφορίες ότι εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία

Αναβρασμός στην πΓΔΜ – Σκοπιανά ΜΜΕ: Πληροφορίες ότι εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία

– Η αρχική συνεδρίαση είχε προγραμματισθεί για τις 13:00 ώρα Ελλάδος, μετατέθηκε για τις 16.00 ώρα Ελλάδος και δεν έχει αρχίσει ακόμα!
– Πλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι άγνωστο αν τελικά θα ξεκινήσει
– Περίεργη είναι η ατμόσφαιρα στη Βουλή των Σκοπίων – Από νωρίς εκεί ο Ζόραν Ζάεφ
– Πληροφορίες από σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση
– Το αντιπολιτευόμενο VMRO ζητεί να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ψηφοφορία
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στα Σκόπια. Οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν και κυριαρχεί η πληροφορία ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές για να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση και η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση στην Βουλή ήταν να αρχίσει στις 13.00 ώρα Ελλάδος, μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ. Ίσως η νέα καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι σκοπιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στον Ζόραν Ζάεφ λείπουν 2 με 3 βουλευτές για την πλειοψηφία. Κάποια μεταδίδουν ότι ίσως και να μην αρχίσει καθόλου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του newsit.gr αυτή την ώρα παίζεται σκληρό παιχνίδι πόκερ στα Σκόπια. Όπως εκτιμάται, σκοπός των διαρροών ότι είναι κοντά στην πλειοψηφία από την κυβέρνηση του Ζάεφ, ήταν να πειστούν εκείνοι που είναι κοντά στο να υπερψηφίσουν την συνταγματική αναθεώρηση αλλά διστάζουν…

Ελληνικές πηγές δήλωναν στο newsit.gr ότι ακόμα δεν έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών που δίνει πλειοψηφία στον Ζάεφ αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν θα την αποκτήσει με τις ζυμώσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA οι περισσότεροι βουλευτές είναι μέσα στο κοινοβούλιο όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Συγκεκριμένα σκοπιανά ΜΜΕ, όπως αναφέρει πάντα το πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δυο τρίτων.

Tο τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ αναφέρει επίσης επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές, ότι εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία των 80 βουλευτών και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το ίδιο δίκτυο αναφέρει ότι κάθε βουλευτής που θα ψηφίζει θα αιτιολογεί την ψήφο του.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του κόμματος που διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών του VMRO είναι μέσα στην Βουλή. Μάλιστα σήμερα εμφανίστηκε ο υπόδικος βουλευτής του κόμματος Σάσο Βασιλέφσκι ο οποίος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά τα επεισόδια της 27ης Απριλίου στη Βουλή και την επίθεση στον ίδιο τον Ζάεφ. Ο βουλευτής κατέβαλλε εγγύηση 400.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος βουλευτής μιλώντας στο Makfax είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά στις συνταγματικές αλλαγές. 30 από τους 48 βουλευτές του VMRO ζήτησαν με συνέντευξη Τύπου να γίνει άμεσα η ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ μέσα στη Βουλή

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο. Και αυτές θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Έξω από την Βουλή της πΓΔΜ είναι ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας, ενώ υπάρχουν και αρκετοί διαδηλωτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις