Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ανείπωτη τραγωδία στη Νότια Κορέα: Δεκάδες νεκροί σε φωτιά

Νότια Κορέα φωτιά

– Σκηνές τραγωδίας στη Νότια Κορέα
– Τουλάχιστον 41 νεκρούς αφήνει πίσω της καταστροφική πυρκαγιά
– Άγνωστα και τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά
– Δείτε φωτογραφίες και video από τον τόπο της τραγωδίας

Το θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων θρηνεί η Νότια Κορέα. Φωτιά που υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ξέσπασε, πιθανότητα τα επείγοντα νοσοκομείου, τους κόστισε τη ζωή.

Πρόκειται για τη χειρότερη τέτοια καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Κάθε ώρα, σχεδόν, ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται. Και οι αρχές στη Νότια Κορέα φοβούνται ότι οι 41 νεκροί δε θα είναι ο τελικός απολογισμός. Θα είναι μεγαλύτερος. Από τη φωτιά τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 80 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, της Νότιας Κορέας. Οκτώ από τους τραυματίες, είναι σοβαρά.

Κόλαση πυρός στη Νότια Κορέα

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο νοσοκομείο Σετζόνγκ, στην πόλη Μιριάν, περίπου 270 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σεούλ. Οι πληροφορίες για το πού εκδηλώθηκε η φωτιά ήταν, αρχικά, συγκεχυμένες.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ωστόσο, επίσης μεταδόθηκε η πληροφορία ότι ξέσπασε αρχικά σε γηροκομείο (σ.σ. και όχι μαιευτήριο, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα) που γειτονεύει με το νοσοκομείο.

https://youtu.be/g3iaWSh3Yqk

Αυτό που προκύπτει τελικά είναι πως η φωτιά ξέσπασε στο κτίριο όπου βρίσκεται το νοσοκομείο αλλά και ένα γηροκομείο.

Η φωτιά προκλήθηκε περίπου τις 07:30 τοπική ώρα (00:30 ώρα Ελλάδας) στο πίσω μέρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών, στο ισόγειο του νοσοκομείου Σετζόνγκ. Ο Τσόι Μαν-γου, επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Μιριάν, δήλωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό έλεγχο.

Το κορεατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε πλάνα που εικονίζουν μαύρο καπνό να υψώνεται από παράθυρα και την είσοδο του νοσοκομείου και φλόγες.

Δραματικές στιγμές

Οι δραματικές στιγμές της επιχείρησης διάσωσης καταγράφονται σε video και φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των πρακτορείων και των social media. Ένας ασθενής, δεμένος με το συρματόσχοινο που πέταξε ελικόπτερο. Ένας άλλος βγαίνει από παράθυρο για να φθάσει μια σκάλα.

«Δύο νοσοκόμες αφηγήθηκαν ότι είδαν την πυρκαγιά να εκδηλώνεται ξαφνικά σε μια αίθουσα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών», είπε ο αρχηγός των πυροσβεστών Τσόι Μαν-γου.

https://youtu.be/9KIC_Px8jeM

Την ώρα της φωτιάς βρίσκονταν στο κτίριο περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Όλοι οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο. Η απομάκρυνση 15 ασθενών από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στον τρίτο όροφο χρειάστηκε την περισσότερη ώρα, διότι τα σωστικά συνεργεία ήταν αναγκασμένα να επιχειρούν υπό την επίβλεψη γιατρών.

Όλα τα θύματα βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Ορισμένοι ασθενείς «υπέκυψαν κατά τη διακομιδή τους σε άλλο νοσοκομείο», συμπλήρωσε ο Τσόι.

Οι επιζώντες ήταν καλυμμένοι με κουβέρτες. Οι πυροσβέστες δεν σταμάτησαν την επιχείρηση όταν έσβησαν τις φλόγες—άρχισαν να χτενίζουν τα μαύρα από τον καπνό συντρίμμια για επιζώντες ή θύματα.

Ξύπνησαν μνήμες

 

Ο πρόεδρος της χώρας Μουν Τζε-ιν ζήτησε από τους ερευνητές της πυροσβεστικής να προσδιορίσουν το ταχύτερο τα αίτια της τραγωδίας για να «αποφευχθεί κάθε σύγχυση των μελών των οικογενειών» των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Λι Νακ-γιον έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και όλο το διαθέσιμο προσωπικό για να κατασβεστεί η πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά στο νοσοκομείο σημειώθηκε μόλις έναν μήνα αφότου μια φωτιά στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους σε ένα οκταόροφο κτίριο στην πόλη Τσετσάν.

Εκείνη η τραγωδία αποδόθηκε στην έλλειψη εξόδων κινδύνου, στη χρήση εύφλεκτων υλικών και στο ότι παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα εμπόδισαν την πρόσβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής.

Η σημερινή πυρκαγιά είναι η πιο πολύνεκρη στη Νότια Κορέα από το 2003, όταν εμπρησμός σε έναν σταθμό του μετρό στη Νταεγού (νοτιοανατολικά), είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 192 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι σχεδόν 150.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις