Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ανένδοτος ο Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα: Το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη του

Ανένδοτος ο Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα: Το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη του
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκική δικαιοσύνη, και όχι οι πολιτικοί, θα αποφασίσουν για την τύχη του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, η κράτηση του οποίου έχει πλήξει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

«Πρόκειται για θέμα της δικαιοσύνης, Ο Μπράνσον κρατείται με κατηγορίες για τρομοκρατία…Στις 12 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα ακρόαση και δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο. Οι πολιτικοί δεν έχουν λόγο στην ετυμηγορία», δηλώνει σε συνέντευξή του ο Ερντογάν στο πρακτορείο Reuters.

«Ως πρόεδρος δεν έχω το δικαίωμα να διατάξω την απελευθέρωσή του. Το δικαστικό μας σύστημα είναι ανεξάρτητο. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ κατά της Τουρκίας και στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, ο Ερντογάν δηλώνει: «Το θέμα του Μπράνσον δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία της Τουρκίας. Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα μεγαλοποιήθηκαν υπερβολικά. περισσότερο από ό,τι χρειαζόταν, και η Τουρκία θα ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα με τα δικά της μέσα», λέει ο Ερντογάν στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η αύξηση των επιτοκίων

Ως προς την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, κίνηση με την οποία ήταν αντίθετος, ο Ερντογάν επιμένει ότι «δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Ως πρόεδρος, είμαι αντίθετος με τα υψηλά επιτόκια και το επαναλαμβάνω και τώρα», λέει, προσθέτοντας ότι «τα υψηλά επιτόκια διώχνουν τους επενδυτές».

«Ήταν μία απόφαση η οποία ελήφθη από την κεντρική τράπεζα…ελπίζω και εύχομαι να εκπληρωθούν οι προσδοκίες τους, διότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε υψηλό πληθωρισμό. Ελπίζω ότι θα γίνει το αντίθετο τώρα».

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία ο πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνει: «Θέλουμε να αφήσουμε τελείως πίσω όλα τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε μία ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Γερμανία, όπως ήταν στο παρελθόν».

Ως προς την Συρία, ο Ερντογάν δηλώνει ότι είναι αδύνατη η συνέχιση των ειρηνευτικών προσπαθειών με τον Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία, ενώ αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην επαρχία Ιντλίμπ, και αναγγέλλοντας ότι η αποχώρηση των «ριζοσπαστικών οργανώσεων» έχει ήδη αρχίσει, λέει: «Αυτό το τμήμα της Συρίας θα είναι απαλλαγμένο από όπλα, όπως είναι η προσδοκία του λαού του Ιντλίμπ…που καλωσόρισε αυτό το βήμα».

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από το Ιράν παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα τιμωρήσει τις χώρες που συνεχίζουν τις συνδιαλλαγές με το Ιράν.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές…Τι να κάνω; Να αφήσω τους ανθρώπους να παγώσουν τον χειμώνα;…Κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται. Πώς θα ζεστάνω τα σπίτια των ανθρώπων εάν σταματήσουμε να προμηθευόμαστε ιρανικό φυσικό αέριο;».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις