Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Άνγκελα Μέρκελ: Η αίτηση για δουλειά στην Καγκελαρία και η μαχαιριά στον Χέλμουτ Κολ

Άνγκελα Μέρκελ: Η αίτηση για δουλειά στην Καγκελαρία και η μαχαιριά στον Χέλμουτ Κολ

Πριν από περίπου 30 χρόνια μια νέα γυναίκα, ούτε 40 ετών έκανε αίτηση για μια θέση στο γραφείο Τύπου της Καγκελαρίας. Την έλεγαν Άνγκελα Μέρκελ. Η αίτηση απορρίφθηκε. Αυτό, την πείσμωσε ακόμα περισσότερο και τελικά χτύπησε πιο ψηλά και κατάφερε και για 16 ολόκληρα χρόνια έκανε την καγκελαρία δική της! 

Τότε, η αίτησή της είχε απορριφθεί γιατί οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί είχαν δείξει ότι είχε υψηλή πίεση και κρίθηκε πως ίσως να μη μπορούσε να αντέξει τις απαιτήσεις της θέσης.

Όταν διηγείται αυτή την ιστορία η Άνγκελα Μέρκελ πάντα γελάει και τονίζει με νόημα ότι από τότε, έχει πολύ καλή ιατρική παρακολούθηση…

Κράτησε στα χέρια της λοιπόν το παρόν και το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

«Κανείς δεν την αγαπάει, κανείς δεν την λατρεύει, αλλά όλοι τη σέβονται», έλεγε για την Άνγκελα Μέρκελ ο Βόλφγκανγκ Στοκ, καθηγητής Πανεπιστημίου και βιογράφος της Γερμανίας καγκελάριου. 

Η ζωή στην άλλη πλευρά του Τείχους

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954 στο Αμβούργο  και μεγάλωσε στη μικρή πόλη των 13.000 κατοίκων, το Τέμπλιν της ανατολικής Γερμανίας όταν ο πάστορας πατέρας αποφάσισε να μετακομίσει η οικογένεια στην άλλη πλευρά του Τείχους.

Λέγεται ότι όταν στις 13 Αυγούστου του 1961 χτίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, η μητέρα της κάθισε σε μια εκκλησία κι έκλαιγε, ενώ ο πατέρας της ένιωσε απελευθερωμένος. Η απόφασή του να φύγει από την ακμάζουσα δυτική Γερμανία για να εργαστεί σε ένα σπίτι με παιδιά που είχαν νοητική υστέρηση, στο ανατολικό τμήμα που ακόμη ήταν ερείπιο από τους βομβαρδισμούς, άφησε ακόμη και την οικογένειά του έκπληκτη.

Αν και οι κομμουνιστές δεν τα είχαν ποτέ καλά με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της και αντιμετώπιζε με καχυποψία τους προτεστάντες, η οικογένεια του Χορστ Κάσνερ απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια: τους επέτρεπαν να βλέπουν εκπομπές της δυτικής τηλεόρασης, να διαβάζουν δυτικές εφημερίδες, ακόμη και να παίζουν Μονόπολι, το υπέρτατο καπιταλιστικό επιτραπέζιο παιχνίδι!

Ψυχρός και σκληρός ο πατέρας της, πίεζε συνεχώς την Άγκελα να είναι η καλύτερη μαθήτρια. Έμαθε μέχρι και ρωσικά και κέρδισε βραβείο ένα ταξίδι στη Μόσχα.

Ο πρώτος γάμος και ο Κολ

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, δούλεψε ακόμη και ως σερβιτόρα σε ντίσκο. Το 1977, σε ηλικία 23 ετών, γνώρισε τον συσπουδαστή της, Ούλριχ Μέρκελ. Μετακόμισαν στο Βερολίνο, αλλά πέντε χρόνια μετά, ο γάμος τους διαλύθηκε. «Μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπήκα στο γάμο με την απαραίτητη σοβαρότητα», έχει πει η ίδια. Κράτησε ωστόσο το επίθετο.
 

Πρώτη επαφή με την πολιτική

Στα 35 της χρόνια, συμμετείχε σε μια ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λίγες μέρες πριν από την πτώση του Τείχους. Ακολούθησε η συμμετοχή στο συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και η γνωριμία με τον Χέλμουτ Κολ, τον «πατέρα» της συνένωσης των δυο Γερμανιών.

Ο τότε καγκελάριος την αποκαλούσε «το κορίτσι μου». Ήταν για εκείνη ο μέντορας της. Και όπως έδειξε η ιστορία ήταν και εκείνη που στην δύσκολη στιγμή του δεν στάθηκε στο πλευρό του. Το αντίθετο.

Όταν ο Κολ βρέθηκε μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο και το Κόμμα αμφιταλαντεύτηκε για το μέλλον του, η προστατευόμενή του, με ένα πρωτοσέλιδο άρθρο της, ζήτησε δημόσια την παραίτησή του!

«Μπορεί κάνεις να πει ότι ποτέ δεν υποτίμησα τον εαυτό μου. Δεν είναι κακό να είσαι φιλόδοξος», θα πει λίγα χρόνια, σε μια συνέντευξη, μετά χαμογελώντας!

Η συγκατοίκηση και ο δεύτερος γάμος 

Δεν είχε καμία πρόθεση να παντρευτεί τον Γιοακίμ Σάουερ. Αλλά οι… «γηραιοί» των Χριστιανοδημοκρατών, είχαν άλλη άποψη. Η συγκατοίκησή Μέρκελ – Σάουερ δεν τους άρεσε γιατί φοβήθηκαν ότι θα επηρέαζε την εικόνα του κόμματος και της αρχηγού του. «Αναγκάστηκαν» λοιπόν να παντρευτούν το 1998, πέντε χρόνια πριν πάρει τα σκήπτρα της Γερμανίας και τον τίτλο της καγκελαρίου.

Ο άνθρωπος στην σκιά της Άνγκελα

Επιστήμονας και καθόλου φίλος με τη δημοσιότητα, ο Σάουερ προτιμά το εργαστήριό του και την ορειβασία με τη σύζυγό του, από τις δημόσιες εμφανίσεις. Και βαριέται τόσο τα φώτα της δημοσιότητας, που άργησε ακόμη και για ένα γεύμα στο Λευκό Οίκο!

Η Μέρκελ από την άλλη δεν τον έκανε ποτέ να αισθανθεί άβολα με την θέση της. Δεν άλλαξε συνήθειες της καθημερινότητας αφού πολλές φορές πήγαινε στο σούπερ μάρκετ για παράδειγμα και καθόταν όπως κάθε Γερμανός πολίτης στην ουρά για να ψωνίσει, ακόμα και με την πανδημία.

«Δεν είναι μια από εμάς»

Εκείνοι που μεγάλωσαν στην ανατολική Γερμανία τη θεωρούν «προδότη» και σαν έναν άνθρωπο που δε μπορεί να νιώσει τα προβλήματά τους. «Ποτέ δεν ξέρεις τι σκέφτεται, εκτός απ’ το ότι θέλει να μείνει στην εξουσία και δεν αρκεί να μένει εκεί μόνο για την εξουσία», λένε πολλοί όταν τους ρωτούν για τη Μέρκελ. Αλλά έτσι γαλουχήθηκε. Μεγαλώνοντας στην ανατολική Γερμανία, η ανάγκη να κρατάει καλά κρυμμένα αυτά που πιστεύει και σκέφτεται, έγινε δεύτερη φύση της.

Σήμερα, αποχαιρετά για πάντα την εξουσία που τόσο αγάπησε. Η ίδια λέει ότι θα της αρέσει πολύ η νέα της ζωή. Και πως θα περνάει τον χρόνο της κάνοντας πράγματα που την ευχαριστούν και είχε στερηθεί τόσο καιρό. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις