Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ανησυχητικό φαινόμενο στην Αλάσκα: Τρία ηφαίστεια εκρήγνυνται ταυτόχρονα

Ανησυχητικό φαινόμενο στην Αλάσκα: Τρία ηφαίστεια εκρήγνυνται ταυτόχρονα
YouTube video World NEWS

Οι Αλεούτιες Νήσοι στην Αλάσκα είναι σήμερα (15.08.2021) ο τόπος ενός μοναδικού και ανησυχητικού φυσικού φαινομένου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Αλάσκας (AVO), τρία ηφαίστεια εκρήγνυνται και ένα τέταρτο φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα.

Περιγράφοντάς τα ως «ανήσυχα», το AVO έχει καταγράψει την εκτόξευση τέφρας και ατμού από τα ηφαίστεια Great Sitkin, Pavlof και Semisopochnoi, κήρυσσοντάς τα σε απειλή επιπέδου «πορτοκαλί», που σημαίνει ότι εκρήγνυνται. Το τέταρτο, το Κλίβελαντ, έχει οριστεί σε «κίτρινο» επίπεδο, καθώς δεν έχει εκραγεί ακόμη.

Το AVO χρησιμοποιεί κάμερες παρακολούθησης καθώς και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων για την παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Το χιονισμένο ηφαίστειο Pavlof είναι προς το παρόν το πιο ενεργό, με κάποιες μικρές εκρήξεις και τέφρα που ταξιδεύει περίπου έξι μίλια πριν διαλυθεί. Βρίσκεται 35 μίλια από την πόλη Cold Bay, αλλά δεν έχει εντοπιστεί καμία απειλή για την περιοχή.

Τι λένε οι γεωλόγοι

Μια βάση λάβας είναι ενεργή στο Great Sitkin, το οποίο βρίσκεται κοντά σε δύο μικρά χωριά. Το ηφαίστειο στο Semisopochnoi φαίνεται να εκτοξεύει στάχτη σε ύψος έως και 10.000 πόδια στον αέρα.

Εν τω μεταξύ, σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί στο ηφαίστειο Κλίβελαντ, το οποίο εξερράγη μόλις πέρυσι. Μικροί σεισμοί έχουν επίσης καταγραφεί στο ηφαίστειο του ηφαιστειακού συμπλέγματος Atka.

Οι γεωλόγοι του AVO δεν ανησυχούν υπερβολικά προς το παρόν. Αν και τα πολλαπλά ενεργά ηφαίστεια απαιτούν συνεχή παρακολούθηση, οι εκρήξεις δεν θεωρείται ότι απειλούν τη ζωή. Το AVO προειδοποιεί ότι το Pavlof είναι γνωστό ότι αυξάνει τη σφοδρότητα των εκρήξεών του με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις