Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Άνοιγμα προς την κανονικότητα από Αυστρία και Ιρλανδία

Άνοιγμα προς την κανονικότητα από Αυστρία και Ιρλανδία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μετά από διαβουλεύσεις που έχει από το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων θα παρουσιάσει το απόγευμα τις διατάξεις με τις λεπτομέρειες για το προγραμματισμένο για τις 19 Μαίου άνοιγμα στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Σε δηλώσεις του πριν το μεσημέρι, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε πως το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι κάτω από 1.000 και ότι η επίπτωση επτά ημερών (σ.σ. μολύνσεις εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους) είναι ήδη κάτω του 100, δείχνει “ότι τα πρώτα βήματα θα έρθουν την κατάλληλη στιγμή σε εννέα ημέρες”.

“Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ότι έχουμε καλές προϋποθέσεις για την επανέναρξη την επόμενη εβδομάδα, όταν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί ταυτόχρονα με το άνοιγμα”, ανέφερε ο ίδιος.

Τις διατάξεις για το άνοιγμα από την 19η Μαΐου, θα παρουσιάσουν στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη ο Σεμπάστιαν Κουρτς μαζί με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν και την υπουργό Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διατάξεις προβλέπουν το πλήρες άνοιγμα της εστίασης τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους, όπως είχε εφαρμοστεί εδώ και εβδομάδες στο ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ ως “περιοχή μοντέλο”, δηλαδή την εγγραφή επισκεπτών ή πελατών κατά την επίσκεψη σε εστιατόριο, σε καταλύματα ή κατά την είσοδο σε μη δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις αναψυχής.

Θα καταγράφεται το όνομα και ο αριθμός τηλεφώνου (και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εάν υπάρχει) και επιπλέον για τέτοιες επισκέψεις θα απαιτείται αρνητικό τεστ ή εμβολιασμός ή αποδεδειγμένη ανάρρωση από την Covid-19.

Κανονισμοί θα ισχύουν επίσης για το προσωπικό, για το οποίο το τεστ CoV θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και θα πρέπει επίσης να υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι μεταξύ 05:00 και 22:00.

Παρουσιάζοντας πρόσφατα το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισημάνει ότι πρόκειται για “προσεκτικά βήματα ανοίγματος με σαφή σχέδια ασφάλειας και, χάρη στον εμβολιασμό-τούρμπο, θα υπάρξει σιγά-σιγά επιστροφή στην κανονικότητα”.

Ήδη από τότε, είχε ανακοινώσει ότι την Τετάρτη 19 Μαίου ξεκινά η λειτουργία της εστίασης, όπου θα ισχύει η χρήση μάσκας και η καταχώρηση προσωπικών στοιχείων, επιπλέον θα είναι απαραίτητο ένα διαγνωστικό τεστ για την είσοδο, ενώ μόνο τέσσερα άτομα (συν παιδιά) να επιτρέπονται σε ένα τραπέζι και θα υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται το πολύ δέκα άτομα.

Εάν κάποιος δεν κάθεται σε τραπέζι, πρέπει να φέρει μάσκα FFP2, η κατανάλωση επιτρέπεται μόνο όταν κάποιος κάθεται, οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να φορούν μάσκα FFP2, ενώ, εάν έχουν κάνει τεστ, αρκεί η απλή μάσκα προστασίας.

Παρόμοιοι κανονισμοί προβλέπονται και στον τουρισμό, ενώ σε εκδηλώσεις, ειδικά στον πολιτιστικό και αθλητικό τομέα – όπου δεν θα επιτρέπεται η διάθεση φαγητών και ποτών — οι δυνατότητες υποδοχής επισκεπτών, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά το ήμισυ και επιπλέον θα πρέπει κατά την είσοδο να υπάρχει μία πιστοποίηση αρνητικού τεστ, εμβολιασμού ή ότι κάποιος έχει αναρρώσει από κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών που ανακοινώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, θα μπορούν να διατεθούν έως 3.000 θέσεις επισκεπτών για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και έως 1.500 σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το πολύ 50 επισκέπτες θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χωρίς καθορισμένες θέσεις.

Οι εκδηλώσεις με περισσότερους από ένδεκα συμμετέχοντες θα πρέπει να κοινοποιούνται ενώ με περισσότερους από 51 επισκέπτες απαιτείται άδεια από την υγειονομική αρχή. Και εδώ, όπως και στην εστίαση, η ώρα κλεισίματος είναι στις 22:00 ενώ όλα αυτά ισχύουν επίσης για συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις.

Ανοίγει και η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία χαλάρωσε σήμερα κάποια περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, έπειτα από μήνες lockdown, επιτρέποντας πλέον τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και την επαναλειτουργία των μη απαραίτητων καταστημάτων με ραντεβού.

Αντιμέτωπη με ένα κύμα μολύνσεων που αποδόθηκε στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η Ιρλανδία, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, επέβαλε για τρίτη φορά lockdown μετά τα Χριστούγεννα.

Κάποια από τα μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει στα μέσα Απριλίου, όταν είχαν ανοίξει τα σχολεία, όμως τα περισσότερα παρέμεναν σε ισχύ.

Από σήμερα επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλοι πολιτιστικοί χώροι επαναλειτουργούν, ενώ κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλα μη απαραίτητα καταστήματα μπορούν να δέχονται πελάτες, αλλά μόνο με ραντεβού.

Σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι αρμόδιος και για το εμπόριο, περίπου 12.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα.

“Είναι η στιγμή που περίμεναν οι επιχειρήσεις σε όλη την Ιρλανδία”, σχολίασε ο Βαράντκαρ. “Αυτό ήταν το πιο μεγάλο σε διάρκεια lockdown από την αρχή της πανδημίας. Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι το τελευταίο”, πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν εντελώς από τις 17 Μαΐου. Η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι 100.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους μέσα στον Μάιο, αν και εξακολουθεί να συνιστά την τηλεργασία.

Η Ιρλανδία, όπου από covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 4.921 άνθρωποι, κατέγραψε μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στα δύο πρώτα κύματα της επιδημίας. Όμως μετά τη χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων, στη χώρα παρατηρήθηκε έκρηξη κρουσμάτων, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου κατέγραφε το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, στη χώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 1,8 εκατομμύρια εμβόλια κατά της covid-19.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις