Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον Κάρλες Πουτζντεμόν

Πουτζδεμόντ
Φωτογραφία Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας).

Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του Πουτζδεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

“Οι αυτονομιστές ήταν ανέτοιμοι για την ανεξαρτησία της Καταλονίας”

Στο μεταξύ, πρώην υπουργός του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας παραδέχτηκε σήμερα ότι η περιφέρεια δεν ήταν απολύτως έτοιμη για την ανεξαρτησία, μολονότι το τοπικό κοινοβούλιο προχώρησε στην ανακήρυξή της, την περασμένη Παρασκευή.

“Αυτή η διαδικασία της ανεξαρτησίας (…) ξεκίνησε από την πλάνη ότι θα ήταν εύκολη, ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς συνέπειες” είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Rac1, ο Σάντι Βίλα, πρώην υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων, ο οποίος παραιτήθηκε την παραμονή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

“Πέρα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας, υπάρχουν τα γεγονότα”, πρόσθεσε αυτός ο μετριοπαθής εθνικιστής πολιτικός που μέχρι την τελευταία στιγμή προέτρεπε να γίνει διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης για να αποφευχθεί η διάσπαση και να μην τεθεί υπό κηδεμονία η Καταλονία.

“Πού είναι το υπουργείο Οικονομικών που θα έπρεπε να ιδρυθεί; Πού είναι η υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης που θα έπρεπε να θεσπιστεί; Πού είναι ο έλεγχος των λιμένων, των αεροδρομίων…;” διερωτήθηκε.

“Όλοι εκείνοι που, ίσως χωρίς να θέλουν να εξαπατήσουν κανέναν αλλά από υπερβολική πίστη, από αφέλεια, έλεγαν ότι όλα ήταν έτοιμα (…) θα πρέπει τώρα να δώσουν εξηγήσεις”, εκτίμησε ο Σάντι Βίλα, που είναι μέλος του PdeCat, του κόμματος του Πουτζδεμόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις