Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Άουσβιτς: Έβαλαν χρώμα στις συγκλονιστικές φωτογραφίες της παράνοιας

Άουσβιτς
Φωτογραφίες από Twitter / @AuschwitzMuseum

Οι ιστορικές φωτογραφίες από τον εφιάλτη του Άουσβιτς πήραν… χρώμα και αποτυπώνουν με ακόμη πιο γλαφυρό τρόπο την παραφροσύνη του Αδόλφου Χίτλερ.

Είναι οι φωτογραφίες που στοιχειώνουν την υφήλιο εδώ και δεκαετίες. Που δείχνουν τον φόβο για την χειρότερη φρίκη που έζησε η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στον σύγχρονο κόσμο και μάλιστα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 1943 στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Απεικονίζουν την 14χρονη -τότε- Czesława Kwoka η οποία φωτογραφήθηκε από συγκρατούμενούς της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης…

 Οι εφιαλτικές φωτογραφίες από το Άουσβιτς

Η εντολή είχε δοθεί από τους αξιωματούχους του Άουσβιτς και ο στόχος ήταν… διπλά απάνθρωπος. Όχι μόνο έστελναν στον θάνατο -με φρικτές πρακτικές- χιλιάδες κρατούμενους, αλλά ήθελα και… ντοκουμέντα. Ούτε ο χρόνος ήταν τυχαίος. Τις τραβούσαν λίγα λεπτά μετά τους ξυλοδαρμούς και τα άγρια βασανιστήρια…

Στην προκειμένη περίπτωση, την Czesława Kwoka είχε ξυλοκοπήσει άγρια μια γυναίκα φρουρός του Άουσβιτς. Αυτές οι φωτογραφίες, λοιπόν, που έχουν μείνει στην ιστορία, ζωντανεύουν το δράμα, 75 χρόνια αργότερα. Κι αυτό διότι η βραζιλιάνα καλιτέχνης Marina Amaral, προσέθεσε χρώμα στις φωτογραφίες.

Με τις λεπτομέρειες να είναι σοκαριστικές. Φαίνεται ακόμη και το αίμα στο χείλος της μικρής, από τον ξυλοδαρμό. Τα κοντοκουρεμένα της μαλιά. Αλλά κυρίως η ψυχή της.

Η πληγωμένη ψυχή ενός παιδιού μόλις 14 ετών, μέσα από τα θλιμμένα μάτια του…

Η Czesława Kwoka απελάθηκε από το σπίτι της στην πόλη Zamość, στην νοτιοανατολική Πολωνία τον Δεκέμβριο του 1942, μαζί με την μητέρα της. Ο λόγος ήταν πως η πόλη μετατρέπονταν σε αποικία των ναζί και τα σπίτια χρειάζονταν για να μένουν οι ακόλουθοι του Χίτλερ.

Είχαν χαρακτηριστεί “πολιτικοί κρατούμενοι“. Κάτι που φαίνεται και από το κόκκινο τρίγωνο στη φόρμα που φορά, στο οποίο αναγράφεται το γράμμα “P”.

Οι έγχρωμες φωτογραφίες αποτυπώνουν ακόμη πιο γλαφυρά τα συναισθήματα ενός παιδιού που είναι έτοιμο να κλάψει, αφού βιώνει την κόλαση του παράφρονα ηγέτη του Τρίτου Ράιχ.

Δείτε τις αυθεντικές φωτογραφίες

Άουσβιτς

Και τις φωτογραφίες μετά την προσθήκη χρωμάτων

Άουσβιτς

Πηγή: dailymail.co.uk
Φωτογραφίες από Twitter / @AuschwitzMuseum

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις