Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Απασφάλισε το Ιράν! «Διανοητικά ανίκανος ο Τραμπ»

Τραμπ Ιράν
Φωτογραφία Reuters

Η πρώτη αντίδραση του Ιράν μετά την απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά ήταν οργισμένη. Σε δεύτερο βαθμό ήταν προσβλητική, με την Τεχεράνη να τον χαρακτηρίζει διανοητικά ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντά του. Και να απειλεί όπως θα θέσει ξανά σε λειτουργεία το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι σε θέση να ασκεί το αξίωμα δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. «Δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα» τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan, ο οποίος θεωρείται πως εκφράζει τους δικαστικούς λειτουργούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Και διεμήνυσε πως μετά τις εξελίξεις, η Τεχεράνη δεν δεσμεύεται να τηρήσει τις υποσχέσεις της!

Ο Λαριτζανί χαρακτήρισε, επίσης, την απόφαση του Αμερικανού προέδρου «διπλωματικό σόου», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. «Η απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία είναι ένα διπλωματικό σόου (…) Στην παρούσα κατάσταση το Ιράν δεν έχει καμία υποχρέωση να τιμήσει τις δεσμεύσεις του (…) Αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια (…) Δεν είμαι βέβαιος αν οι Ευρωπαίοι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», είπε. «Είναι προφανές ότι ο Τραμπ κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος», τόνισε.

Ο Αλί Λαριτζανί – Φωτογραφία Reuters

«Θάνατος στην Αμερική»

Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έκαψαν συμβολικά μια σημαία των ΗΠΑ κι ένα αντίτυπο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καθώς άρχιζε η συνεδρίαση του σώματος. Φώναζαν επίσης το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

https://twitter.com/mahsti25metana1/status/994089673369808896

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο Λαριτζανί επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, σημείωσε ότι η χώρα του δεν χρειαζόταν να υπογράψει τη συμφωνία το 2015, ενώ πρόσθεσε: «Όμως αυτή η αλαζονική χώρα (οι ΗΠΑ) δεν τίμησε καν την υπογραφή της».

Ο Τραμπ βάζει… φωτιά και στο εσωτερικό του Ιράν

Η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις εσωτερικές διαμάχες στο Ιράν. Αυτό εκτίμησαν Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters. Είναι πιθανό να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς που επιθυμούν να περιορίσουν την ικανότητα του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να ανοίξει τη χώρα στη Δύση.

«Θα κατηγορήσουν τον Ροχανί (…) Θα συνεχίσουν τους ελιγμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό και θα κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για την αποτυχία της οικονομίας», εκτίμησε ο Αμπάς Μιλανί διευθυντής του προγράμματος Ιρανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Φωτογραφία Reuters

Πάντως Ροχανί καθησύχασε χθες τους Ιρανούς, που είναι αγανακτισμένοι από την υψηλή ανεργία και τις συνθήκες ζωής, ότι η απόφαση των ΗΠΑ εν θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στο πετρέλαιο. «Ο ηρωικός λαός μας δεν θα επηρεαστεί από αυτή την ψυχολογική επίθεση (…) η οικονομική πρόοδος του Ιράν θα συνεχιστεί. Ο λαός μας δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθόλου», τόνισε.

Δεν βλέπει αύξηση των τιμών του πετρελαίου ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

Αντίθετα με ό,τι δείχνουν οι διεθνείς αγορές, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δεν περιμένει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου μόλις επιβληθούν εκ νέου οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και πλήξουν το ιρανικό αργό. Ορισμένες χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή για να αντισταθμιστούν οι απώλειες στην προσφορά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δεν αποκάλυψε ποιες είναι αυτές οι χώρες. Είπε μόνο πως έχουν γίνει συζητήσεις με «διάφορα μέρη που θα ήταν διατεθειμένα να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου για να αντισταθμιστεί αυτό. Έτσι, η προσδοκία μου δεν είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πάνε πιο ψηλά».

Ανακαλούνται οι άδειες σε Boeing και Airbus

Ακόμη ο Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα ανακληθούν οι άδειες που είχαν δοθεί στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing και Airbus να πουλήσουν επιβατικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά στο Ιράν. Η ανάκλησή τους θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια περίοδο 90 ημερών.

Φωτογραφία Reuters

Η εταιρεία IranAir είχε παραγγείλει 200 επιβατικά αεροσκάφη: 100 από την Airbus, 80 από την Boeing, 20 από τη γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR. Και οι τρεις συμφωνίες αυτές προϋπέθεταν άδειες εξαγωγής της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω του ότι πολλά από τα τμήματα των αεροσκαφών τους κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Η Boeing είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2016 συμφωνία πώλησης 80 αεροσκαφών 777-300 ER αξίας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στην IranAir. Η συμφωνία είχε τυπικά διάρκεια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Airbus ανακοίνωσε πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Μνούτσιν ότι θα μελετήσει την απόφαση του Τραμπ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις