weather-icon °C AΘΗΝΑ

“Απασφάλισε” ο Κιμ Γιονγκ Ουν! «Ψυχικά διαταραγμένος» και «γεροξεκούτης» ο Τραμπ – «Θα τον τιθασεύσω με φωτιά»

“Απασφάλισε” ο Κιμ Γιονγκ Ουν! «Ψυχικά διαταραγμένος» και «γεροξεκούτης» ο Τραμπ – «Θα τον τιθασεύσω με φωτιά»

Η δράση έχει πάντα αντίδραση. Είναι νόμος. Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να αντιδράσει στα όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα του, κίνηση, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να απαντήσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ με διάγγελμα! Λίγες μέρες μετά την απειλή Τραμπ πως ίσως “καταστρέψει” ολοκληρωτικά τη χώρα του, ο Κιμ αποφάσισε να κάνει διάγγελμα.

Δεν το συνηθίζει. Συνηθίζει όμως τη γλώσσα που χρησιμοποίησε. Απειλητική και άκρως προσβλητική. Και τι δεν είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Τον χαρακτήρισε από ψυχικά διαταραγμένο και “γεροξεκούτη”, μέχρι γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά. Και έκρινε πως η ομιλία του Αμερικανού προέδρου στον ΟΗΕ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «θηριώδη κήρυξη πολέμου». Και φυσικά απείλησε. Πως θα εξετάσει τα πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία. Και πως θα “τιθασεύσει” τον Τραμπ με φωτιά. Βόρεια Κορέα

Ο Κιμ δεν δίστασε να πει ότι η ομιλία Τραμπ προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία. Προκάλεσε, αλλά μιλάει εκείνος; Μίλησε για «πρωτοφανείς, αγενείς ανοησίες», τις οποίες δεν είχε ακούσε από τους προκατόχους του Τραμπ. «Ως ένα σημείο, η εκτίμησή μου ήταν πως θα μιλούσε με στερεότυπα. Θα έκανε σχόλια λίγο διαφορετικά απ’ αυτά που έκανε στο μεγαλύτερο διπλωματικό στάδιο του κόσμου», ειρωνεύτηκε ο Κιμ.

«Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον Τραμπ να επιλέγει με σύνεση τα λόγια του και να είναι προσεκτικός σε ποιον μιλάει όταν εκφωνεί ομιλία μπροστά στον κόσμο», συνέχισε στο ίδιο ύφος! Χαρακτήρισε «ανήθικη» την “επιθυμία” του Αμερικανού προέδρου να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.

Ο «ψυχικά διαταραγμένος Τραμπ»

Φορώντας ένα χαρακτηριστικό γκρι σακάκι, τα γυαλιά που παραπέμπουν στη δεκαετία του ’50 και καθισμένος σε ένα γραφείο, εμφανίζεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη φωτογραφία που φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, αποφάσισε να μιλήσει σε πρώτο ενικό. Είπε τι θα κάνει εκείνος, τι θα αποφασίσει εκείνος και ότι ο κυρίαρχος λαός της Βόρειας Κορέας. Και είπε πολλά. Σκληρά, προσβλητικά, ειρωνικά.

Χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ψυχικά διαταραγμένο» και «γεροξεκούτη». Ήταν η απάντηση που επέλεξε στους χαρακτηρισμούς του Τραμπ προς το πρόσωπό του. «Άνθρωπο πύραυλο» ο οποίος βρίσκεται σε μια «αποστολή αυτοκτονίας», τον είχε πει.

Ο Κιμ απείλησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως θα τον κάνει να πληρώσει ακριβά τις απειλές του κατά της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ, είπε, θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία». Χαρακτήρισε την ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία».

Ο Τραμπ επίσης δεν είχε συγκρατήσει το… στόμα του πριν από μερικές μέρες στην πρώτη του ομιλία στον ΟΗΕ ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε πει ότι η Ουάσινγκτον ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ο Τραμπ με… έπεισε

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είπε ότι τα όσα είπε ο Τραμπ «με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων». Πρόσθεσε ότι θα κάνει τον Τραμπ «να πληρώσει ακριβά για την ομιλία του».

Απείλησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «συνέπειες που δεν θα περιμένει». Δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση. Αργότερα όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απείλησε ξεκάθαρα με πυροδότηση βόμβας υδρογόνου!

«Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο Αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», συνέχισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τον κατηγόρησε πως με όσα είπε στον ΟΗΕ ουσιαστικά θέλει να τον ρίξει από την εξουσία. Και πως από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία απειλεί και εκβιάζει χώρες. Δεν ήταν η μοναδική προσβλητική αναφορά στον Ντόναλντ Τραμ. Ο Κιμ είπε ότι είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας». Ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός».

«Ως εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας αλλά και ατομικά, θα τον κάνω να πληρώσει ακριβά την αγενή του ανοησία να ζητά την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Αυτή δεν είναι μια ρητορική έκφραση που αγαπάει ο Τραμπ. Σκέφτομαι τι αντίδραση θα περίμενε από εμάς όταν επέτρεψε τέτοια εκκεντρικά σχόλια να βγουν από το στόμα του. Ό,τι κι αν περίμενε ο Τραμπ, θα αντιμετωπίσει κάτι που δεν περιμένει. Θα ταράξω τον διανοητικά κατεστραμμένο Αμερικανό με φωτιά», είπε.

Μία ημέρα μετά την ομιλία του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας Ρι Γιονγκ Χο παρομοίασε τον Αμερικανό πρόεδρο με «σκυλί που γαβγίζει». Ο Κιμ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό στο διάγγελμά του, γράφοντας ότι «ένα σκυλί που φοβάται γαβγίζει δυνατότερα».

Απειλή και για βόμβα υδρογόνου!

Δεν έφταναν οι απειλές από τον ίδιο τον Κιμ Γιογν Ουν. Ήρθαν κι εκείνες από τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας. Και μάλιστα, έγιναν επί αμερικανικού εδάφους, από τη Νέα Υόρκη.

Ο Ρι Γιονγκ Χο, μίλησε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως ίσως τα μέτρα για τα οποία μίλησε ο Κιμ να είναι μια νέα δοκιμή βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό Ωκεανό! Αυτό αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση της Νότιας Κορέας.

Ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ είπε πως ίσως η αναφορά του Κιμ Γιονγκ Ουν στα «ισχυρότερα μέτρα που ελήφθησαν ποτέ» να είναι μια επιφανειακή δοκιμή βόμβας υδρογόνου, στον Ειρηνικό Ωκεανό!

«Δεν έχουμε ιδέα ποια θα είναι τα μέτρα», είπε. Ο Κιμ θα το αποφασίσει αυτό πρόσθεσε, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap News.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου στις 3 Σεπτεμβρίου. Υποστήριξε πως ήταν μια βόμβα υδρογόνου. Τους τελευταίους δύο μήνες δοκίμασε επίσης δύο βαλλιστικούς πυραύλους που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, rodong.rep.kp και Bloomberg

#TAGS MM