Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Απειλεί ξανά η Βόρεια Κορέα τις ΗΠΑ: Έχετε εμμονή, θα νιώσετε οδύνη!

Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία Reuters

Με κραυγές και απειλές αντέδρασε η Βόρεια Κορέα στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να της επιβάλει νέες αυστηρότερες κυρώσεις. Μια ψήφισμα που εμπνεύστηκαν οι ΗΠΑ.

Και γι’ αυτό άλλωστε οι ΗΠΑ είναι εκείνες που συγκεντρώνουν, ξανά, τα πυρά από τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε την Ουάσινγκτον πως σύντομα θα αντιμετωπίσει τη «μεγαλύτερη οδύνη» που έχει αισθανθεί ποτέ.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας Χαν Τάε Σονγκ, μιλώντας στη Διάσκεψη της Γενεύης για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ήταν εκείνος που απείλησε… θεούς και δαίμονες.

«Το καθεστώς της Ουάσινγκτον πυροδότησε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σύγκρουση, έχει εμμονή να ανατρέψει την ανάπτυξη πυρηνικής δύναμης από την DPRK (Βόρεια Κορέα), η οποία έχει ήδη φθάσει στη φάση της ολοκλήρωσης», είπε.

Η απόφαση για τη Βόρεια Κορέα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας για την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τον 8ο γύρο κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα που επιβάλει ο ΟΗΕ. Η πρόταση κατατέθηκε από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αφού «μαλάκωσε» πέρασε ομόφωνα.

Βόρεια Κορέα - ΗΠΑ

Οι σημαντικότεροι περιορισμοί που αποφάσισε τη Δευτέρα (11.09.2017) ο ΟΗΕ αφορούν στον εφοδιασμό της Πιονγκγιάνγκ σε πετρέλαιο και αέριο.

Πέραν της επιβολής περιορισμών στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, απαγορεύθηκαν επίσης οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ.

Τα προϊόντα αυτά αποτέλεσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016.

«Ελπίζω ότι το καθεστώς θα ακούσει καθαρά το μήνυμα και θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο», δήλωσε στο φόρουμ της Γενεύης ο αμερικανός διαπραγματευτής για τον αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντς.

Η Ρωσία… μαλάκωσε τις ΗΠΑ

Η πρώτη εκδοχή του κειμένου τροποποιήθηκε από τις ΗΠΑ. Αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Το σχέδιο που ψηφίστηκε τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1ης Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Ιανουαρίου και για μια περίοδο 12 μηνών.

Αυτό σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας σηματοδοτεί μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγμάτευσης, αφαιρέθηκε από το σχέδιο απόφασης μια παράγραφος που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό.

Ήταν κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Μόσχα.

Τα μέτρα για τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα είναι επίσης λιγότερο σκληρά από ό,τι προέβλεπε η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης.

Και αυτό κατόπιν πιέσεων της Μόσχας.

Στη Ρωσία εργάζονται περίπου 35.000 βορειοκορεάτες μετανάστες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις