Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Απέλυσαν σκιτσογράφο για καρτούν με τον Τραμπ και τους νεκρούς μετανάστες

Απέλυσαν σκιτσογράφο για καρτούν με τον Τραμπ και τους νεκρούς μετανάστες

Η φωτογραφία με τον νεκρό πατέρα από το Ελ Σαλβαδόρ και την κορούλα του στον ποταμό Ρίο Γκράντε, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, συγκλόνισε την οικουμένη. Και προκάλεσε πλήθος σχολίων για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Πατέρας και κόρη πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Μεξικό στις ΗΠΑ για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Η φωτογραφία που τους δείχνει νεκρούς, αγκαλιασμένους και πεσμένους μπρούμυτα στα νερά του ποταμού έκανε τον γύρο του κόσμου. Ξεσήκωσε αντιδράσεις και ενέπνευσε τον Καναδό σκιτσογράφο Michael de Adder να κάνει το δικό του σχόλιο, με τον Ντόναλντ Τραμπ στην… εικόνα.

Ο 25χρονος Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνες Ραμίρες και η μόλις 23 μηνών κορούλα του, Άντζι Βαλέρια ήταν ακόμη δυο θύματα των κλειστών συνόρων. Τους βρήκαν νεκρούς τη Δευτέρα 24 Ιουνίου και δυο μέρες μετά, ο de Adder ανέβασε στα social media ένα σκίτσο που αποτύπωνε αυτό που σκέπτονταν όλοι.

Δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ, ντυμένο με ρούχα του γκολφ και ένα μπαστούνι στο χέρι, να σταματά στην όχθη του ποταμού όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή πατέρας και κόρη, να έχει κατέβει από το ειδικό αμαξίδιο και να τους κοιτά και να ρωτά: “Σας πειράζει αν παίξω;“.

Cartoon for June 26, 2019 on #trump #BorderCrisis#BORDER #TrumpCamps #TrumpConcentrationCamps

Gepostet von Michael de Adder am Mittwoch, 26. Juni 2019

Το σκίτσο του Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στα άψυχα κορμιά των δυο μεταναστών δεν άργησε να γίνει viral.

Ακόμη πιο… viral έγινε η καταγγελία του Michael de Adder πως η εταιρία Brunswick News, στα μέσα της οποίας εργαζόταν και δημοσίευε τα σκίτσα του, αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία της μαζί του. Να τον απολύσει δηλαδή. “Τα πάνω και τα κάτω των σκιτσογράφων. Σήμερα απολύθηκα από όλες τις εφημερίδες της Brunswick News“, έγραψε στο twitter ο de Adder δυο μέρες αφού το σκίτσο του προκάλεσε σάλο.

Φυσικά, αυτό δεν ήταν το μοναδικό σκίτσο για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το κύμα υποστήριξης δεν άργησε. Αλλά ο de Adder έσπευσε να διευκρινίσει πως “δεν αισθάνομαι θύμα“. Πως έχει τελειώσει ένα βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και παραμένει συνεργαζόμενος με άλλες εφημερίδες.

Η εταιρία αρνήθηκε την καταγγελία πως απέλυσε τον γνωστό καρτουνίστα εξαιτίας του σκίτσου με τον Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε “εντελώς λάθος” το ότι η εταιρία απέλυσε τον de Adder και ακύρωσε το συμβόλαιο μαζί του εξαιτίας του σκίτσου με τον Τραμπ. Υποστήριξε δε ότι στην πραγματικότητα τα μέσα της Brunswick News δεν έλαβαν ποτέ αυτό το σκίτσο προς δημοσίευση. “Στην πραγματικότητα, ο κύριος de Adder δεν προσέφερε ποτέ αυτό το σκίτσο στην Brunswick News“, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως η απόφαση να συνεργαστεί με άλλον σκιτσογράφο “τον αγαπημένο των αναγνωστών”, όπως τον αναφέρει, ήταν ειλημμένη πολύ πριν από το συγκεκριμένο καρτούν.

Ο de Adder συνεργαζόταν με την Brunswick News τα τελευταία 17 χρόνια.

Ο σκιτσογράφος, με συνεχείς αναρτήσεις του στο twitter, καταγγέλλει επίσης πως τα περισσότερα από τα καρτούν του που περιελάμβαναν τον Ντόναλντ Τραμπ… “κόβονταν“. Και πως είχε φτάσει σε σημείο να μξν τα δίνει καν για το φόβο μήπως απολυθεί.

Αν και όπως έγραψε επειδή δουλεύει για καναδικά ΜΜΕ δεν χρειάζεται να καλύπτει συνεχώς τον… Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο σημείωσε πως τις τελευταίες 2 εβδομάδες έκανε τρία σκίτσα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τα δυο έγιναν viral και το τρίτοεκτοξεύτηκε και την επόμενη μέρα απολύθηκε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εταιρία είχε κι άλλα σκίτσα του που δεν τα χρησιμοποίησε και από τη μια μέρα στην άλλη ήταν σαν να μη δούλεψε ποτέ για την εταιρία.

Με πληροφορίες και από nbcnews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις