Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Απεργία στην Γερμανία: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες στα αεροδρόμια

Απεργία στην Γερμανία: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες στα αεροδρόμια

Χιλιάδες επιβάτες σε τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια, περιλαμβανομένου αυτού της Φρανκφούρτης, είναι εγκλωβισμένοι καθώς το προσωπικό εδάφους των αεροπορικών εταιριών και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Lufthansa ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι πρόκειται να ακυρώσει περισσότερες από 800 από τις συνολικά 1.600 προγραμματισμένες πτήσεις της σήμερα. Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του μεγαλύτερου της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι από τα προβλήματα θα επηρεαστούν περίπου 90.000 επιβάτες. Εκτός από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από την απεργία θα επηρεαστούν και τα αεροδρόμια του Μονάχου, της Κολωνίας και της Βρέμης. Στο Μόναχο, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, οι μισές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ή καθυστερήσει, σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς πολλών γερμανικών κρατιδίων.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εργοδότες με αυτές τις μαζικές απεργίες», δήλωσε ο Φρανκ Μπσίρσκε, επικεφαλής του Verdi του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Γερμανίας. «Ελπίζουμε να υποβάλουν μια πρόταση που να αξίζει να συζητηθεί στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια καλή λύση».  Ο Μπσίρσκε πρόσθεσε ότι το συνδικάτο θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, αν οι εργοδότες δεν παρουσιάσουν κάποια πρόταση την επόμενη εβδομάδα. Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου. Το Verdi έχει ζητήσει αύξηση 6% στους μισθούς 2,3 των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα τους οποίους εκπροσωπεί σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο. Όμως τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και οι περιφερειακές έχουν απορρίψει την πρόταση, απαντώντας ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση θα τους ωθήσει να αναθέσουν έργα σε ιδιώτες.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 05:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να τερματιστούν στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις