Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απέτυχε δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Πιονγκγιάνγκ απέτυχε σε μια πυραυλική δοκιμή, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, την επομένη μιας επίδειξης ισχύος του βορειοκορεατικού καθεστώτος με μια γιγάντια στρατιωτική παρέλαση.

Αυτή η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου είναι μια αναποδιά για τη Βόρεια Κορέα, τη στιγμή που οι εντάσεις στη χερσόνησο έχουν ενισχυθεί με τις πολεμοχαρείς δηλώσεις της Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έστειλε στην περιοχή μια αεροναυτική δύναμη, είχε εκφράσει την Πέμπτη τη βούλησή του να “αντιμετωπίσει” το “πρόβλημα” των απαγορευμένων βορειοκορεατικών προγραμμάτων κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών. Η Βόρεια Κορέα απάντησε δηλώνοντας έτοιμη να απαντήσει με πυρηνικά σε οποιαδήποτε ατομική επίθεση.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα πως το βορειοκορεατικό καθεστώς προχώρησε το πρωί σε μια πυραυλική δοκιμή, όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η Σεούλ: “Ο πύραυλος εξερράγη σχεδόν αμέσως”, δήλωσε ο Ντέιβ Μπέναμ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ούτε η Σεούλ ούτε η Ουάσινγκτον ήταν άμεσα σε θέση να προσδιορίσουν τη φύση του εν λόγω πυραύλου, όμως η χρονική στιγμή που έγινε αυτή η εκτόξευση φαίνεται ότι είχε επιλεγεί επιμελώς.

Πραγματοποιήθηκε την επομένη της γιγάντιας στρατιωτικής παρέλασης που οργανώθηκε από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ για την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (RPDC) Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Στη διάρκεια της παρέλασης παρουσιάσθηκαν περίπου εξήντα πύραυλοι και κυρίως αυτό που φάνηκε ότι είναι ένας νέος τύπος διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η εκτόξευση αυτή πραγματοποιήθηκε εξάλλου μερικές μόνο ώρες πριν από την άφιξη στη Νότια Κορέα του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στη βορειοκορεατική απειλή.

Μήνυμα στους Αμερικανούς

Η Πιονγκγιάνγκ επιτάχυνε σημαντικά τα προγράμματά της για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, τα οποία εντούτοις απαγορεύονται από τη διεθνή κοινότητα. Από την αρχή του 2016, το βορειοκορεατικό καθεστώς, ένα από τα πιο απομονωμένα στον κόσμο, έχει έτσι πραγματοποιήσει δύο πυρηνικές δοκιμές -την τέταρτη και την πέμπτη στην ιστορία του- και δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η Βόρεια Κορέα συνηθίζει να γιορτάζει τις μεγάλες επετείους του καθεστώτος με εκτοξεύσεις βλημάτων, μερικά από τα οποία έπεσαν πρόσφατα στη θάλασσα επικίνδυνα κοντά στην Ιαπωνία. Οι δοκιμές αυτές αποτελούν επίσης συχνά μηνύματα που απευθύνονται στον αμερικανό εχθρό.

Ορισμένοι εξέφραζαν εντούτοις φόβους μήπως ο Κιμ Γιονγκ-Ουν χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα τη χθεσινή επέτειο για να πραγματοποιήσει μια έκτη πυρηνική δοκιμή. Σύμφωνα με τους αναλυτές του “38 North”, ενός ιστότοπου που διαθέτει πληροφορίες για το κομμουνιστικό καθεστώς και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Πούνγκιε-ρι είναι «έτοιμο» να χρησιμοποιηθεί.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς δήλωσε πως ο Τραμπ και η ομάδα των στρατιωτικών συμβούλων του «γνωρίζουν» γι’ αυτή την εκτόξευση, αλλά δεν θέλουν να κάνουν σχόλιο. Συμφωνα με το Πεντάγωνο και τους Νοτιοκορεάτες, αυτή η αποτυχημένη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη θέση Σίνπο, στα ανατολικά παράλια.

“Είναι πιθανό αυτή η εκτόξευση να ήταν δοκιμή ενός νέου τύπου πυραύλου ή ενός βελτιωμένου πυραύλου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανο να υπάρξει προσχεχώς νέα πρόκληση”, δήλωσε ο Κιμ Ντονγκ-Γιουμπ, ειδικός στο Ινστιτούτο Μελετών για την Άπω Ανατολή του πανεπιστημίου Κιουνγκνάμ της Σεούλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε