Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποδοκιμασία ΗΠΑ για την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού του Ισραήλ στην Πλατεία των Τζαμιών

Αποδοκιμασία ΗΠΑ για την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού του Ισραήλ στην Πλατεία των Τζαμιών

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας στην Πλατεία των Τζαμιών.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του status quo αναφορικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καλούν τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διατηρήσει τη δέσμευση του για το status quo των ιερών τόπων.

Νωρίτερα πάντως αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωνε πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι δεσμευμένος στην «αυστηρή διατήρηση του status quo» στο τέμενος Αλ Άκσα.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στον Αραβικό κόσμο η επίσκεψη στην Πλατεία Τεμενών – ή Πλατεία των Τζαμιών – του ακροδεξιού υπουργού της Ισραηλινής κυβέρνησης, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι υπουργοί είχαν επισκεφθεί το συγκρότημα στο παρελθόν, τηρώντας το status quo, το οποίο επιτρέπει σε μουσουλμάνους να προσκυνούν στον ιερό χώρο και σε άτομα άλλων θρησκειών μόνο να τον επισκέπτονται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις