Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Απογειώνεται η στερλίνα μετά τις “σφαλιάρες” στον Μπόρις Τζόνσον

Απογειώνεται η στερλίνα μετά τις “σφαλιάρες” στον Μπόρις Τζόνσον
photo Reuters

Ράλι για την στερλίνα σήμερα και άνοδος σε υψηλό εβδομάδας καθώς απομακρύνεται ο φόβος για ένα brexit χωρίς συμφωνία.

Η στερλίνα πήρε τα πάνω της μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τους Βρετανούς βουλευτές να τάσσονται υπέρ μιας πρότασης νόμου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τρίμηνη αναβολή στο Brexit εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια μεταβατική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτική αβεβαιότητα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα αλλά οι παράγοντες της αγοράς εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι που τουλάχιστον φαίνεται να αποφεύχθηκε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η άρση της άμεσης απειλής ενός Brexit χωρίς συμφωνία βοήθησε τη στερλίνα να ανακτήσει μέρος των πρόσφατων απωλειών της», σχολίασαν αναλυτές της UBS Wealth Management.

Η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,4% πάνω από το 1,23 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 28 Αυγούστου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέγραψε άλμα 1,4%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδός του από τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η λίρα κατέγραφε απώλειες καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, ενώ τη Δευτέρα υποχώρησε κάτω από το 1,20 δολάριο.

Στο μεταξύ η πρώην βουλευτής των Εργατικών Λουτσιάνα Μπέργκερ, που είχε παραιτηθεί από το κόμμα για να ενταχθεί στον τότε πολιτικό σχηματισμό «Αλλαγή στη Βρετανία» μαζί με άλλους βουλευτές και από το Συντηρητικό κόμμα, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο twitter ότι προσχωρεί στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Είναι η δεύτερη βουλευτής που εντάσσεται στο κόμμα των Φιλελεύθερων αυτή την εβδομάδα, μετά τον πρώην υπουργό και βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Φίλιπ Λι, ο οποίος την Τρίτη, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, διέσχισε την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής και κάθισε στα έδρανα των Φιλελεύθερων, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις