Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Απογοητευμένη η Μέρκελ: Θέλαμε πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία

Μέρκελ

Την «απογοήτευσή» της για το γεγονός ότι κατά την γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθούν περισσότερα στις σχέσεις με την Τουρκία, εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «παράνομες γεωτρήσεις» στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και για «προκλήσεις» σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, ενώ τόνισε ότι «μόνο η αποχώρηση του “Oruc Reis” δεν αρκεί». 

Η κυρία Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για την συναίνεση που επιτεύχθηκε στο θέμα της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την «ισορροπημένη», καθώς, όπως είπε, «λέμε πού αισθανόμαστε ότι προκαλούμαστε – δηλαδή ιδιαίτερα στις ενέργειες σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια». Αυτό, τόνισε η καγκελάριος, «είναι ένα σημείο στο οποίο ο κύπριος συνάδελφός μας δικαίως διαμαρτυρήθηκε και με την στήριξη όλων μας». Έχουμε, συνέχισε, την κατάσταση με το «Oruc Reis», το οποίο «έφυγε πάλι από μπροστά από την Ελλάδα, αλλά μόνο αυτό δεν αρκεί». «Ελπίζω ότι τα μηνύματα φθάνουν σωστά», κατέληξε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική ηγεσία.

click4more Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα – Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Η ‘Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ακόμη ότι ως προεδρία η Γερμανία θα επιθυμούσε να είχε διαμορφώσει πιο εποικοδομητικά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. «Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι έπρεπε να καταρτίσουμε επιπλέον καταλόγους, λόγω των – από την σκοπιά μας – παράνομων γεωτρήσεων. Εξακολουθούμε ωστόσο να τείνουμε το χέρι προς την Τουρκία και λέμε ότι θέλουμε να εργαστούμε σε μια εποικοδομητική ατζέντα. Αλλά αυτό ήταν από την σκοπιά της γερμανικής προεδρίας κάπως απογοητευτικό, διότι εδώ είχαμε προγραμματίσει περισσότερα, θέλω αυτό να το πω ανοιχτά», δήλωσε.

Εξήγησε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να ετοιμάσει μέχρι την επόμενη Σύνοδο έκθεση για την συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία «σε πτυχές που εκτείνονται πέρα από τις σημερινές, με το βλέμμα και στην συνολική περιοχή – σε σχέση π.χ. με την Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

click4more Ερντογάν: Οι «λογικοί» της ΕΕ απέτρεψαν μέτρα κατά της Τουρκίας – «Προσβολή» ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ

Σε αυτό το πλαίσιο «θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας για την σχέση μας με την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μία πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις – πολλοί από μας είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ – και από την άλλη πλευρά από εντάσεις», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαλέσει την έγκριση για την πώληση έξι υποβρυχίων στην Τουρκία, όπως ζητά η Ελλάδα, η καγκελάριος εξήγησε ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε συντονισμό και με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις