Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Αποκαλύψεις “φωτιά” για τον λιποτάκτη από τη Βόρεια Κορέα

Βόρεια Κορέα λιποτάκτης

Μάλλον λόγοι περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη. Αλλά όλα δείχνουν πως ο στρατιώτης που πριν από σχεδόν δυο μήνες είχε λιποτακτήσει, εν μέσω πυρών, από τη Βόρεια Κορέα δεν είχε λόγο τον… Κιμ Γιονγκ Ουν!

Ο 24χρονος στρατιώτης είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν ενώ επιχειρούσε να περάσει τα σύνορα από τη Βόρεια Κορέα προς τη Νότια, δέχτηκε πυρά συμπατριωτών του. Πολλοί πίστεψαν ότι δεν άντεξε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Αλλά φαίνεται πως ίσως ο πραγματικός λόγος που έγινε λιποτάκτης ήταν άλλος!

Σύμφωνα, λοιπόν, με εφημερίδα της Νότιας Κορέας ο Βορειοκορεάτης λιποτάκτης είχε διαπράξει δολοφονία στη Βόρεια Κορέα. Και μάλιστα το ομολόγησε. «Δήλωσε στις υπηρεσίες που τον ανακρίνουν ότι έχει διαπράξει ένα έγκλημα με φόνο στον Βορρά», γράφει η εφημερίδα Dong-A Ilbo, επικαλούμενη πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών, την οποία δεν κατονομάζει.

Πάντως, αξιωματούχοι της Σεούλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία. Και υποστήριξαν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση του 24χρονου στρατιώτη.

Η στιγμή της λιποταξίας από τη Βόρεια Κορέα

Η λιποταξία του 24χρονου στις 13 Νοεμβρίου διασχίζοντας υπό τα πυρά των Βορειοκορεατών στρατιωτών την “κοινή ζώνη ασφαλείας” μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στο Πανμουντζόμ, τον μόνο τομέα της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης στον οποίο οι δύο αντίπαλοι στρατοί βρίσκονται απέναντι, είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις νοτιοκορεάτικες εφημερίδες.

Στα τέλη Νοεμβρίου προβλήθηκαν εξάλλου δραματικές εικόνες που τον έδειχναν βαριά πληγωμένο να διασχίζει τα σύνορα ενώ δεχόταν τα πυρά των Βορειοκορεατών στρατιωτών, προτού του προσφέρουν βοήθεια οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στην δική τους πλευρά των συνόρων.

Βόρεια Κορέα στρατιώτης

Στις εικόνες αυτές από πολλές κάμερες παρακολούθησης φαίνεται το τζιπ του λιποτάκτη να κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε έναν εντελώς ερημωμένο δρόμο από την πλευρά των βορειοκορεατικών συνόρων στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, προτού σταματήσει πολύ κοντά στην γραμμή των συνόρων.

Εκεί ο στρατιώτης φαίνεται να βγαίνει από το όχημα και να τρέχει προς τη νοτιοκορεατική πλευρά των συνόρων ακολουθούμενος από πολλούς Βορειοκορεάτες στρατιώτες που τον πυροβολούν.

Ένας μάλιστα από αυτούς διασχίζει για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα σύνορα προτού επιστρέψει, σε μια όπως την χαρακτήρισε η Διοίκηση του ΟΗΕ στην Κορέα (UNC) παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας του 1953.

Μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για την έκδοση κρατουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις