Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αποκαλύψεις SZ: Έτσι “πέρασε” ως ασυνόδευτος ανήλικος στη Γερμανία ο Αφγανός

Αποκαλύψεις SZ: Έτσι “πέρασε” ως ασυνόδευτος ανήλικος στη Γερμανία ο Αφγανός

– Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση φέρνει στο φως η Süddeutsche Zeitung
– Αποκαλύπτει πως ο Αφγανός που είχε καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας στην Κέρκυρα κατέληξε στη Γερμανία ως ασυνόδευτος ανήλικος
– Γιατί τα αποτυπώματά του δεν βρίσκονταν σε ειδική βάση δεδομένων
– Ταυτοποιήθηκε ως δράστης τόσο της επίθεσης σε 20χρονη Ελληνίδα όσο και της δολοφονίας Γερμανίδας φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ
– Η υπόθεση αποκαλύπτει το “τρύπιο σύστημα” στην Ευρώπη για την καταγραφή των προσφύγων που αιτούνται άσυλο

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το πως από την Ελλάδα, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε αφού αποπειράθηκε να δολοφονήσει μια νεαρή γυναίκα στην Κέρκυρα βρέθηκε στη Γερμανία όπου κατηγορείται για το βιασμό και τη δολοφονία της 19χρονης Μαρίας Λαντενμπέργκερ. Ο Αφγανός Χουσεΐν Κ. είναι ο άνθρωπος πίσω και από τις δυο επιθέσεις, αφού αργά το βράδυ της Τετάρτης (14.12.2016) ταυτοποιήθηκε και επίσημα.

Το θέμα παραμένει ένα από τα πιο κεντρικά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η νεαρή Μαρία Λαντενμπέργκερ, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην πόλη Φράιμπουργκ ήταν κόρη κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου. Για το φρικιαστικό έγκλημα έχει συλληφθεί ο νεαρός Αφγανός και το “κουβάρι” της ιστορίας του ξεκίνησε από την Ελλάδα. Το 2013 άλλωστε είχε κλέψει την τσάντα νεαρής γυναίκας στην Κέρκυρα και για να μη συλληφθεί, την είχε πετάξει από γκρεμό! Αφού δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή, εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, κάνοντας χρήση των διατάξεων του “νόμου Παρασκευόπουλου”.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Τα ίχνη της βίας» περιγράφει πως ο νεαρός Αφγανός “κατάφερε”, εκμεταλλευόμενος να μεγάλα – όπως αποδεικνύεται- κενά στο σύστημα καταγραφής προσφύγων που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη, να καταγραφεί στη Γερμανία ως ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν.

«Χουσεΐν Κ, 17 χρονών, ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν. Έτσι παρουσίασε στη δημοσιότητα στις 3 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Φράιμπουργκ, τον φερόμενο δολοφόνο και βιαστή της Μαρίας Λ. φοιτήτριας ιατρικής. Μιάμιση εβδομάδα μετά τη σύλληψη του, η υπόθεση αναδεικνύεται από δεξιούς κύκλους ως απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο άντρας προφανώς δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα. Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Χουσεΐν Κ. Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων.

Η άτυχη Μαρία Λάντενμπεργκερ

Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Οι ελληνικές ως συνήθως και οι γερμανικές υπό πίεση. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν.

Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύθηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου.

Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους», γράφει η Süddeutsche Zeitung.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε