Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αποκλιμάκωση της κρίσης με Ιράν ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον
photo Reuters

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και παράλληλα επιτέθηκε και στον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παράλληλα ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την αντίθεσή του στη συνέχιση των αντιποίνων και της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική επίθεση, καλώντας σε αποκλιμάκωση της κρίσης.

Το θέμα του Ιράν βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρώτη “Ώρα των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό” για τη νέα χρονιά.

Ο Κόρμπιν κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τη βία, να παρουσιάσει στοιχεία για τη νομιμότητα της δολοφονίας του Σουλεϊμανί και να εγγυηθεί την ασφάλεια των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή.

«Η κυβέρνηση θέλει την αποκλιμάκωση της κρίσης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε μία κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τους συμμάχους της στην ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίοι ήδη έχουν ασκήσει κριτική στον «απειλητικό ρόλο» του Κασέμ Σουλεϊμανί, κάτι που ο ίδιος (ο Τζέρεμι Κόρμπιν) δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.

Καλούμενος να απαντήσει στην αντιπολίτευση για τη νομιμότητα της αμερικανικής επίθεσης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν οφείλει η βρετανική κυβέρνηση να παράσχει τέτοια στοιχεία, και αντέτεινε ότι ο Σουλεϊμανί συνέβαλε σε σχέδια βομβιστικών επιθέσεων κατά βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή.

«(Ο Σουλεϊμανί) προμήθευσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρομοκράτες, οι οποίοι φοβάμαι ότι σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Βρετανούς στρατιώτες», απάντησε και πρόσθεσε: «Αυτός ο άνθρωπος είχε το αίμα των βρετανών στρατιωτών στα χέρια του».

Ο ηγέτης των Εργατικών κάλεσε επανειλημμένα τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν η Βρετανία θα σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ – αναφερόμενος στη μη δεσμευτική απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφός της – και τόνισε ότι οι αμερικανικές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τους Βρετανούς πολίτες και τον στρατό και καθιστούν «νεκρή» την συμφωνία για τα πυρηνικά.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι θέτει σε προτεραιότητα τη σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αντί να υπερασπίζεται το συμφέρον της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις