Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η αποθέωση του Κιμ Γιονγκ Ουν από τον Ντόναλντ Τραμπ: Αποπυρηνικοποίηση, εμπιστοσύνη και… business

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν
Φωτογραφία Reuters

Μια ιστορική συνάντηση. Και μια ιστορική συμφωνία. Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έδωσαν απλά τα χέρια. Έβαλαν και τις υπογραφές τους σε ένα κοινό ανακοινωθέν, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να δεσμεύεται για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Η ιστορική τους χειραψία διήρκεσε μερικά δευτερόλεπτα. Η συνάντηση μόνο παρουσία των διερμηνέων τους, 45 λεπτά. Η συνάντηση των αντιπροσωπειών σχεδόν τρεις ώρες. Ακολούθησε το γεύμα εργασίας, μια… βόλτα και η υπογραφή της συμφωνίας. Μετά, ήρθε η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ. Μια ώρα και 10 λεπτά μιλούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και από την πρώτη στιγμή αποθέωσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Είπε πως τον κάλεσε στον Λευκό Οίκο. Και πως θα πάει κι εκείνος στην Πιονγκγιάνγκ…

Ο Τραμπ (μεσίτης γαρ) έδειξε και video που είχε στο iPad του για να δείξει στον Κιμ τις ευκαιρίες… ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας με ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ωραίες παραλίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας του είπε πως έχει ήδη ξεκινήσει την καταστροφή του μεγαλύτερου πεδίου πυρηνικών δοκιμών. Η υπόσχεση αυτή δεν εμπεριέχεται στο κοινό ανακοινωθέν, που κάνει λόγο για δέσμευση πλήρους αποπυρηνικοποίησης από τη Βόρεια Κορέα. Όπως είπε ο Τραμπ, η καταστροφή του πεδίου πυρηνικών δοκιμών συμφωνήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Click4more: Όλα όσα έγιναν στην ιστορική συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Ήρεμος σε σχέση με άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του, ίσως κουρασμένος αφού υποστήριξε πως έμεινε 25 ώρες άυπνος για να προετοιμαστεί, ο Τραμπ απάντησε (με τον τρόπο του) σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Και ήταν πολλές. Έκανε λόγο για έντιμες, άμεσες και παραγωγικές συνομιλίες. Κατά τις οποίες τέθηκαν αλλά… εν συντομία το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ταλαντούχος ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Τραμπ είπε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου. «Θέλει να το κάνει» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν απέφυγε φυσικά να «καρφώσει» τους προκατόχους του: «Δεν είμαστε πια στο παρελθόν. Αυτή δεν είναι άλλη μια κυβέρνηση που δεν το ξεκίνησε ποτέ και γι’ αυτό δεν το κατάφερε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διατράνωσε πως εμπιστεύεται τον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Νομίζω πως θέλει να το κάνει (σ.σ. να καταστρέψει τα πυρηνικά)». Και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που υπέγραψαν.

«Ήταν πολύ ξεκάθαρος πως θέλει να το κάνει (σ.σ. την καταστροφή των πυρηνικών). Νομίζω πως το θέλει όσο εγώ, ίσως και περισσότερο. Βλέπουν ένα λαμπρό μέλλον για τη Βόρεια Κορέα. Οπότε, ποτέ δεν ξέρεις, σωστά;», τόνισε.

Τα θερμά λόγια από τον Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ήταν λίγα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποθέωσε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη και την ικανότητά του να κυβερνά τη χώρα του. «Είναι πολύ ταλαντούχος (…) ανέλαβε σε ηλικία 26 ετών την διακυβέρνηση και το κάνει καλά» είπε ο Τραμπ. Αυτή ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα. Για τις πληροφορίες πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έχει εκτελέσει ακόμη και μέλη της οικογένειάς του. Αλλά για τον Τραμπ, τώρα που του κάνει τα χατίρια, είναι ταλαντούχος.

Τον χαρακτήρισε επίσης πολύ καλό διαπραγματευτή. «Έκανε ένα πρώτο θαρραλέο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό του», είπε ο Τραμπ. Και πρόσθεσε: «Πόλεμο μπορούν να κάνουν όλοι, ειρήνη κάνουν μόνο οι θαρραλέοι». «Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία, για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των εθνών μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Φωτογραφία Reuters

Ο Τραμπ στη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ στο Λευκό Οίκο

Όχι, δεν θα αλλάξουν… θέσεις. Επισκέψεις θα ανταλλάξουν. Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Λευκό Οίκο κι εκείνος αποδέχτηκε. Αλλά η επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή, λίγο αργότερα». Αλλά κι εκείνος προτίθεται να επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ. Αλλά κι αυτό το ταξίδι άγνωστο είναι πότε θα γίνει. «Αυτή είναι η μέρα που περιμένω με ανυπομονησία αλλά την κατάλληλη στιγμή».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας, δεύτερης, συνόδου κορυφής ανάμεσα στον ίδιο και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Δεν έχει οριστεί ακόμα αλλά «πιθανότητα θα χρειαστούμε άλλη μια Σύνοδο ή συνάντηση. Τα πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ όσο φανταζόμουν».

Φωτογραφία Reuters

Αντάλλαγμα μόνο ο… ύπνος (σχεδόν)

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε και στην κριτική που δέχτηκε πως δεν πήρε τίποτα από τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Ο πρόεδρος δέχτηκε να συναντηθεί και έδωσε τόσα πολλά» είπε παραφράζοντας την κριτική που δέχεται. «Δεν έδωσα τίποτα. Είμαι εδώ. Έχω να κοιμηθώ 25 ώρες, αλλά σκέφτηκα πως ήταν αυτό που έπρεπε να κάνω», τόνισε ο Τραμπ. Και έκρινε πως η Σύνοδος Κορυφής στη Σιγκαπούρη ήταν «τόσο καλή για τις ΗΠΑ όσο ήτα για τη Βόρεια Κορέα».

«Ναι, σίγουρα, πήραν μια συνάντηση. Αλλά μόνο κάποιος που αντιπαθεί τον Ντόναλντ Τραμπ θα έλεγε ότι δεν πήρε (ο Τραμπ) τίποτα σε αντάλλαγμα. Και εκεί επανέλαβε τη δέσμευση του Κιμ για πλήρη αποπυρηνικοποίηση, την επιστροφή των τριών Αμερικανών (σ.σ. επέστρεψαν στις 10 Μαΐου) και τη δέσμευση για την επιστροφή των λειψάνων των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον Πόλεμο της Κορέας.

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

Πάντως, ο Τραμπ υποσχέθηκε να σταματήσουν οι ΗΠΑ τα «παιχνίδια πολέμου». Μια φράση που θεωρείται αναφορά στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί προκλητικές. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Νότια Κορέα. Αλλά όχι άμεσα. «Αυτό δεν είναι μέρος της εξίσωσης για την ώρα», τόνισε.

Αλλά επανέλαβε ότι «θέλω να πάρω τους στρατιώτες μας. Θέλω να τους γυρίσω στην πατρίδα. Αλλά αυτό δεν είναι μέρος της συμφωνίας τώρα. Ελπίζω ότι κάποτε να γίνει». Και πρόσθεσε πως θέλει να σταματήσει τα «πολεμικά παιχνίδια» όχι γιατί το θέλει ο Κιμ αλλά γιατί ο ίδιος τα θεωρεί «πολύ προκλητικά» (!) και επίσης θα εξοικονομήσει στις ΗΠΑ ένα τεράστιο ποσό!

Αποπυρηνικοποίηση πριν την άρση των κυρώσεων

Ο Τραμπ εκτίμησε πως με το που θα πατήσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν το πόδι του στη Βόρεια Κορέα μετά τη Σιγκαπούρη, θα δώσει εντολή για να ξεκινήσει η πλήρης αποπυρηνικοποίηση. Είπε πως θα πιέσει για να ξεκινήσει η διαδικασία όσο πιο σύντομα γίνεται και παραδέχτηκε ότι αυτό μπορεί να πάρει πολύ καιρό.

Αν και είναι αισιόδοξος πως η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, έστειλε κι ένα σαφές μήνυμα στον Κιμ: οι κυρώσεις για την ώρα παραμένουν. Και δεν θα αρθούν πριν οι ΗΠΑ να είναι σίγουρες ότι τα πυρηνικά «δεν είναι πλέον ένας παράγοντας».

Ντόναλντ Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε και για το… λογαριασμό της αποπυρηνικοποίησης. Δεδομένου ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν, ποιος θα πληρώσει τη διαδικασία; Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ξεκάθαρος: όχι πάντως οι ΗΠΑ. Υπονόησε πως ίσως να πρέπει να… βάλουν το χέρι στην τσέπη η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία για να δώσουν στον Κιμ οικονομική βοήθεια. Αλλά «εμείς δεν χρειάζεται να τους βοηθήσουμε».

Του έδειξε… video

Κατά τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θυμήθηκε και τα… παλιά. Όταν ήταν μεσίτης. Και αυτό «πούλησε» στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Πως θα μπορούσε να γίνει η χώρα του αν εκείνος δεχτεί την ειρήνη. Του έδειξε το μέλλον, είπε. Ένα μέλλον με ωραίες παραλίες, ωραία διαμερίσματα και τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου. Business κανονικά δηλαδή. Έφτασε δε μέχρι το σημείο να έχει και video στο iPad του για να το δείξει στον Κιμ Γιονγκ Ουν. Για να του δείξει, όπως είπε, μια έκδοχή του τι μπορεί να γίνει…

«Για παράδειγμα, έχουν υπέροχες παραλίες. Τις βλέπεις όποτε κάνουν δοκιμές στον ωκεανό. Είπα (στον Κιμ) “αγόρι μου κοίτα αυτά τη θεά. Δεν θα ήταν υπέροχη από ένα συγκρότημα κατοικιών;. Αντί να κάνεις αυτά (σ.σ. τις δοκιμές), θα μπορούσες να έχεις τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο».

Ο Τραμπ δεν θέλησε να κρύψει ότι λειτούργησε σαν επιχειρηματίας. και μάλιστα με… μετόχους της “επιχείρησης” τη Νότια Κορέα και την Κίνα. «Το σκέφτηκα από την προοπτική του real estate. Η Νότια Κορέα, η Κίνα και αυτοί (η Βόρεια Κορέα) έχουν εδάφη στο ενδιάμεσο. Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό;» διερωτήθηκε.

Ο Ότο Γουόρμπιερ και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δημοσιογράφοι στρίμωξαν τον Τραμπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ίδιος άλλωστε μέχρι πρόσφατα χαρακτήρισε τον Κιμ «δολοφόνο των δικών του ανθρώπων». Τα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκαν, είπε. Αλλά «εν συντομία. Θα συζητηθούν περισσότερο εν καιρώ». Απ’ έξω απ’ έξω δηλαδή. Γιατί η αποπυρηνικοποίηση ήταν πιο σημαντική και ο Τραμπ το έκανε σαφέστατο αυτό.

Από τη συνέντευξη Τύπου δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον Ότο Γουόρμπιερ. Τον φοιτητή που είχε συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα γιατί κατέβασε μια φωτογραφία του πατέρα του Κιμ από ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ. Δικάστηκε (με συνοπτικές διαδικασίες) καταδικάστηκε και όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά από σχεδόν δυο χρόνια στη φυλακή, ήταν σε κωματώδη κατάσταση. Πέθανε δυο μήνες μετά.

Για τον Τραμπ, ο θάνατός του δεν ήταν μάταιος… «Ήταν σκληρό, τρομακτικό. Πολλοί άρχισαν να δείχνουν προσοχή σε αυτό που γινόταν στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Τραμπ. «Ο Ότο δεν πέθανε άδικα (!)» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον άτυχο φοιτητή «πολύ ξεχωριστό πρόσωπο στη ζωή μου. Οι γονείς του είναι καλοί μου φίλοι. Νομίζω χωρίς τον Ότο αυτό (σ.σ. η συνάντηση και η συμφωνία) δεν θα γινόταν. Κάτι έγινε από εκείνη την ημέρα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις