Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αποχωρούν οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις των ανταρτών στη Συρία, η Νουρ Ντιν αλ Ζίνκι, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στο Χαλέπι, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών που βρίσκονται στους θύλακες του ανατολικού τμήματος της πόλης που παραμένουν υπό τον έλεγχό της.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Γιάσερ αλ Γιούσεφ, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει πως οι αντάρτες θα αποχωρήσουν κρατώντας τον ελαφρύ οπλισμό τους.

Μια ακόμη οργάνωση ανταρτών, η Τζάμπχα Σαμίγια, που επίσης δρα στο Χαλέπι, ανέφερε ότι μια πρώτη ομάδα ανθρώπων θα εγκαταλείψει το ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης μέσα στις επόμενες ώρες «εκτός αν συμβεί κάτι καινούργιο». Εκπρόσωπός της με έδρα την Τουρκία ανέφερε πως οι πρώτοι που θα απομακρυνθούν και θα μεταφερθούν στο δυτικό Χαλέπι θα είναι πιθανότητα οι τραυματίες. Κατά τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους 50.000 ανθρώπους που απομένουν στα τμήματα του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες αναμένεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές.

Οι εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων των ανταρτών ανέφεραν ότι η συμφωνία «θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ώρες» και ότι επιτεύχθηκε μετά τις πιέσεις που άσκησαν «η Ρωσία και η Τουρκία», δύο μέρη τα οποία υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και τους αντάρτες αντίστοιχα.

Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και μια πηγή προσκείμενη στην Άχραρ αλ Σαμ, άλλη μια οργάνωση των ανταρτών, που είπε ότι οι μαχητές θα απομακρυνθούν με λεωφορεία από το Χαλέπι προς το δυτικό τμήμα της επαρχίας ή την επαρχία Ιντλίμπ.

Η συμφωνία αυτή ανακοινώθηκε αφού οι αντάρτες έχασαν σχεδόν όλες τις περιοχές που έλεγχαν στο ανατολικό Χαλέπι, εξέλιξη που αποτελεί τη σημαντικότερη στρατιωτική νίκη για το καθεστώς μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης το 2011.

Μια πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για ανακωχή και απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι και πρόσθεσε πως θα τεθεί σε ισχύ στις 05:00 αύριο Τετάρτη (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε