Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Aretha Franklin: Τελευταίο “Respect” στην Βασίλισσα της Σόουλ

Aretha Franklin: Τελευταίο “Respect” στην Βασίλισσα της Σόουλ
Φωτογραφία: Reuters

– Βασιλική η κηδεία της Αρίθα Φράνκλιν σήμερα στο Ντιτρόιτ στο ναό Greater Grace
– Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι Κλίντον, Στίβι Γουόντερ, Τζένιφερ Χάντσον, Τζέσε Τζάκσον μεταξύ εκείνων που αποτίουν φόρο τιμής στην Aretha
– 19 τραγουδιστές θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μεγάλη κυρία
– Δείτε εικόνα ζωντανά από το Ντιτρόιτ

Στην λαμπρή τελετή θα είναι φυσικά μέλη της οικογένειας της Βασίλισσας της Σόουλ Aretha Franklin, αλλά και διάσημα ονόματα όπως: ο Μπιλ Κλίντον, η Όπρα Γουίνφρι, ο Σμόκι Ρόμπινσον, οι ακτιβιστές Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον, ο Στίβι Γουόντερ, η Αριάνα Γκράντε και η Τσάκα Καν. Και φυσικά πολλοί άλλοι. Έξω από τον χώρο που θα γίνει η τελετή θα υπάρχουν αφίξεις ανάλογες με αυτές στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ.

Μάλιστα σήμερα η Aretha Franklin είναι ντυμένη διαφορετικά σύμφωνα με δική της επιθυμία. Αντί για το κόκκινο φόρεμα και τις χρυσές γόβες που φορούσε όταν τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, σήμερα θα οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία φορώντας ένα μπλε φόρεμα με ασημένιες γόβες. Αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της σόουλ, η Φράνκλιν ήταν μια από τις μεγαλύτερες φωνές και εμβληματική μορφή της κοινότητας των μαύρων στις ΗΠΑ, η οποία σημάδεψε ολόκληρες γενιές καλλιτεχνών. Θα μείνει γνωστή για τον μοναδικό τρόπο που ερμήνευσε το “Respect”, το τραγούδι που συνέθεσε ο ‘Οτις Ρέντινγκ το οποίο της χάρισε το 1967 τα δύο πρώτα της βραβεία Γκράμι, από τα 18 που απέσπασε συνολικά.

Λεπτό προς λεπτό η συγκινητική τελετή αποχαιρετισμού της μεγάλης αμερικανίδας ντίβας, Αρίθα Φράνκλιν στο liveblogging του newsit.gr

Η αισθησιακή και δυνατή φωνή της που κάλυπτε τέσσερις οκτάβες επηρέασε πολλές αμερικανίδες ντίβες, από τη Γουίτνεϊ Χιούστον μέχρι την Μπιγιονσέ, τη Μαράια Κάρεϊ, την Αλίσια Κις.

Έχοντας τραγουδήσει στις τελετές ορκωμοσίας τριών προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, η Φράνκλιν θεωρείται ένα αμερικανικό σύμβολο, ενώ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2005.

Η πόλη αντιμετώπισε τον θάνατό της ως το τέλος μιας βασιλείας, εκθέτοντας τη σορό της σε λαϊκό προσκύνημα στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου αφροαμερικανικής ιστορίας Charles H. Wright επί δύο ημέρες και στη συνέχεια στην εκκλησία των βαπτιστών όπου ήταν πάστορας ο πατέρας της.

Η Αρίθα Φράνκλιν που γεννήθηκε στον αμερικανικό νότο που σημαδεύτηκε από τις φυλετικές διακρίσεις, στο Μέμφις του Τενεσί, είχε επίσης αφοσιωθεί στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Η σημερινή τελετή θα υπογραμμίσει τον ρόλο της μέσα από τα τραγούδια της στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Το κοιμητήριο Woodlawn του Ντιτρόιτ θα είναι η τελευταια της κατοικία, δίπλα στον πατέρα της Κλάρενς Λαβόν Φράνκλιν, τον αδελφό της Σεσίλ Φράνκλιν και τις αδελφές της Καρολάιν και ‘Ιρμα Φράνκλιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις