Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Αργεντινή για AstraZeneca: «Μεγάλο πρόβλημα» οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

AstraZeneca
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που το λένε AstraZeneca», δήλωσε την Πέμπτη (29/4) ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, ο Φελίπε Σόλα, στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της εταιρείας για τον κορονοϊό. Από την πλευρά της, η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να παραδώσει τις δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η AstraZeneca έχει δεσμευθεί να παραδώσει κάπου 150 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, μέσω της συνεργασίας που έκλεισε με το αργεντίνικο εργαστήριο mAbxience, που ανέλαβε να παράγει τη δραστική του ουσία, και το μεξικανικό εργαστήριο Liomont, που ανέλαβε να το συσκευάζει. Από την ποσότητα αυτή, 75 εκατ. δόσεις προορίζονται για το Μεξικό, άλλες 22,4 εκατ. για την Αργεντινή και οι υπόλοιπες για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, ο Φελίπε Σόλα, η αργεντίνικη εταιρεία έχει ήδη στείλει στο Μεξικό «πάνω από 30 εκατομμύρια (δόσεις) της δραστικής ουσίας» καθώς «η Liomont έχει προβλήματα με τον εφοδιασμό» στις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε, «η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να βγαίνουν από τη χώρα εμβόλια ή άλλες προμήθειες, κάτι που προφανώς περιορίζει την παραγωγή» της μεξικανικής φαρμακευτικής.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής τόνισε ακόμα πως «εκτός από την έλλειψη εμβολίων, υπάρχει επίσης έλλειμμα ενημέρωσης: η AstraZeneca δεν έχει εξηγήσει» τις καθυστερήσεις. 

«Με λύπη μας επιβεβαιώνουμε μια καθυστέρηση του σχεδίου μας να αρχίσουμε αποστολές (δόσεων) νωρίτερα για τη Λατινική Αμερική, παρά την ακατάπαυστη δουλειά για να επιταχύνουμε τον εφοδιασμό», ανέφερε η αγγλοσουηδική φαρμακευτική την Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι, με αντιπρόσωπο της AstraZeneca στην Αργεντινή.

Η AstraZeneca επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να παραδώσει τις 150 εκατ. δόσεις ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιθυμεί διακαώς να επεκτείνει και να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης, καθώς χθες ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψε αριθμός ασθενών με την COVID-19 άνευ προηγουμένου (561), ενώ το σύστημα υγείας της χώρας είναι πλέον στα όρια του κορεσμού.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 6,89 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων οι 922.488 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Η χώρα των 45 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα ως αυτό το στάδιο 63.508 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.954.943 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις