Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Αργεντινή: Ο Χαβιέρ Μιλέι θέλει «να πάρει πίσω» τα νησιά Φώκλαντ από τη Βρετανία

Αργεντινή: Ο Χαβιέρ Μιλέι θέλει «να πάρει πίσω» τα νησιά Φώκλαντ από τη Βρετανία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τα νησιά Φώκλαντ θέλει πάση θυσία «να πάρει πίσω από τη Βρετανία» ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, λίγες ώρες μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας!

Στην Αργεντινή δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα η… σκόνη από τις προεδρικές εκλογές και ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Χαβιέρ Μιλέι, δίνει τα πρώτα δείγματα της εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει, θίγοντας ένα θέμα που υπάρχει με τη Βρετανία από το 1833.

Ο άνθρωπος που δηλώνει «πρώην σύμβουλος ταντρικού σεξ» και ότι χρησιμοποιεί μέντιουμ για να επικοινωνήσει με τον νεκρό σκύλο του ώστε να του δώσει συμβουλές για πολιτικά θέματα, δηλώσε ότι η επιστροφή των νησιών Φώκλαντ στην Αργεντινή από τη Βρετανία είναι «αδιαπραγμάτευτη».

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία – μαζί με τη «θεραπεία σοκ» και το «αλυσοπρίονο» για την οικονομία – ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πάρει πίσω από τη Βρετανία τα νησιά Φώκλαντ, αποκαλώντας τα Μαλβίνας και συγκρίνοντάς τα με την εποχή που η Βρετανία παρέδωσε το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Τα νησιά Φώκλαντ αποτέλεσαν την αιτία ενός σύντομου αλλά βάναυσου πολέμου, μετά την εισβολή της Αργεντινής σε αυτά το 1982. Η Βρετανία έδιωξε τους εισβολείς αφού έστειλε μια ναυτική αρμάδα, αλλά το ζήτημα δεν θεωρήθηκε ποτέ διευθετημένο από το Μπουένος Άιρες.

Η Αργεντινή πιστεύει ότι τα νησιά Φώκλαντ της αφαιρέθηκαν παράνομα το 1833 και γι’ αυτό εισέβαλαν στη βρετανική αποικία το 1982. Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε στρατεύματα και η Αργεντινή έχασε τον πόλεμο στο αρχιπέλαγος σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες μέσα σε 2 μήνες.

Η Αργεντινή εξακολουθεί να διεκδικεί τα νησιά, ενώ η Βρετανία λέει ότι τα Φώκλαντ είναι μια αυτοδιοικούμενη οντότητα υπό την προστασία της. Ένα δημοψήφισμα του 2013 εκεί οδήγησε σε ψήφους 99,8% υπέρ της παραμονής τους στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από DailyMail / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις