Κόσμος

Αργεντινή: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, ο Μαρτίν Γκουσμάν, ο βασικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας με το ΔΝΤ τον Μάρτιο για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Σάββατο την παραίτησή του, έπειτα από δυόμισι χρόνια στη θέση.

«Σας γράφω για να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Οικονομίας (…) με την οποία με τιμήσατε από τη 10η Δεκεμβρίου 2019», ανέφερε ο κ. Γκουσμάν στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), τον οποίο κάλεσε να ονομάσει τον διάδοχό του.

Ο Μαρτίν Γκουσμάν, οικονομολόγος, 39 ετών, άλλοτε μαθητής του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, με τον οποίο ήταν κοντά, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους ύψους σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω του δανείου 57 δισεκ. δολαρίων η συμφωνία για το οποίο συνήφθη το 2018 από τον προηγούμενο δεξιό πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι — επρόκειτο για το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του Ταμείου.

Η σύμβαση ανάμεσα στην Αργεντινή, την 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, και το ΔΝΤ προέβλεπε σειρά μέτρων μακροοικονομικού χαρακτήρα για να ελεγχθεί ο χρόνιος πληθωρισμός (50,9% το 2021, 60,7% τους τελευταίους 12 μήνες) και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (3% του ΑΕΠ το 2021) ώστε να μηδενιστεί το 2025. Η τήρησή τους παρακολουθείται στενά από τον διεθνή θεσμό.

Ως αυτό το στάδιο, το ΔΝΤ δίνει την έγκρισή του στις μακροοικονομικές κατευθύνσεις της Αργεντινής μετά τη συμφωνία· όμως ο υπουργός Γκουσμάν βρισκόταν τακτικά στο στόχαστρο της αριστερής περονιστικής πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού, που ενσαρκώνει η αντιπρόεδρος (πρώην αρχηγός του κράτους από το 2007 ως το 2015) Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Η πτέρυγα αυτή πρόσαπτε στον υπουργό υπερβολικό ζήλο στη διαχείριση του ελλείμματος και στη νομισματική πολιτική, την ώρα που οι συνθήκες στην Αργεντινή, όπου η φτώχεια πλήττει το 37% του πληθυσμού, απαιτεί, κατά τη δική της άποψη, περισσότερα κοινωνικά προγράμματα.

Ο υπουργός είχε επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του στα σημάδια που έστελναν στις αγορές οι διαφωνίες στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού. Το υπενθύμισε στην επιστολή της παραίτησής του, εκτιμώντας ότι για τον διάδοχό του, θα είναι «πρωταρχικό να εργαστεί έχοντας εξασφαλισμένη πολιτική συμφωνία στις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού».

Στο μέλλον, έκρινε ακόμη ο Μαρτίν Γκουσμάν, είναι «απαραίτητο να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη μακροοικονομική συνοχή, συμπεριλαμβανομένων της δημοσιονομικής πολιτικής, της νομισματικής πολιτικής, της χρηματοδότησης, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της ενέργειας».

Η παραίτηση του κ. Γκουσμάν αφήνει ακέφαλο το υπουργείο Οικονομίας ενώ αναμενόταν να ταξιδέψει το προσεχές διάστημα στην Ευρώπη για να διαπραγματευθεί με τη Λέσχη του Παρισιού την αναδιάρθρωση χρέους 2 δισεκ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ