Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Αργεντινή: Πέθανε η Έμπε ντε Μποναφίνι – Οι «Μητέρες της Πλάθα ντε Μάγιο» θρηνούν τη φωνή τους

Αργεντινή: Πέθανε η Έμπε ντε Μποναφίνι – Οι «Μητέρες της Πλάθα ντε Μάγιο» θρηνούν τη φωνή τους
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Πέθανε σήμερα (20.11.2022) σε ηλικία 93 ετών η Έμπε ντε Μποναφίνι, η φωνή των «Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο» και μαχητική ακτιβίστρια κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια της δικτατορίας της Αργεντινής, σκορπώντας θλίψη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Η πολυαγαπημένη Έμπε, Μητέρα της Πλάθα ντε Μάγιο, παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καμάρι της Αργεντινής. Ο Θεός σε κάλεσε την Ημέρα της Εθνικής Κυριαρχίας… Δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Μόνο ευχαριστώ και αντίο», έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, για την ακτιβίστρια.

Η Έμπε ντε Μποναφίνι έγραψε τη δική της ιστορία ως μια από τις μαχητικές «Μητέρες της Πλάθα ντε Μάγιο», όταν μαζί με 13 ακόμη γυναίκες άρχισαν να αναζητούν τα παιδιά τους που είχαν απαχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή.

Η ίδια είχε χάσει τους δύο γιους της στον «Βρώμικο Πόλεμο» του δικτατορικού καθεστώτος, τη δεκαετία του 1970 και του 1980, κατά των αντιφρονούντων ακτιβιστών, πανεπιστημιακών και πολιτικών. Τότε, σκοτώθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και τα παιδιά της δεν βρέθηκαν ποτέ.

Από την πρώτη συγκέντρωσή τους στις 30 Απριλίου 1977, οι «Μητέρες της Πλάθα ντε Μάγιο» έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.

Ωστόσο, ορισμένες τοποθετήσεις της Έμπε ντε Μποναφίνι προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, όταν εξέφρασε την υποστήριξή της προς τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ ή όταν δήλωσε ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος θα καεί στην κόλαση για την αλληλεγγύη του προς τις μητέρες των φυλακισμένων μελών της βασικής οργάνωσης ETA.

Μάλιστα, το 2011 υπήρξε αντικείμενο έρευνας για απάτη, ενώ πολεμική προκάλεσε και η ακλόνητη υποστήριξή της προς το ζεύγος Κίρχνερ. Παρ’ όλα αυτά, μετά από πάνω από 40 χρόνια από την πρώτη πορεία, οι «Μητέρες της Πλάθα ντε Μάγιο» αποτελούν ακόμη ένα ισχυρό σύμβολο της Αργεντινής και συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις με αίτημα την δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Αργεντινής αναγνωρίζουν σε αυτήν ένα διεθνές σύμβολο στην αναζήτηση της μνήμης, της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τους 30.000 εξαφανισμένους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες. «Ως ιδρύτρια των Μητέρων της Πλάθα ντε Μάγιο, έριξε φως στην σκοτεινή νύχτα της δικτατορίας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις