Κυριακή, 21 Απρ.
13oC Αθήνα

Αρμενία: Νέα ψηφοφορία για την ανάδειξη πρωθυπουργού στις 8 Μαΐου

Αρμενία: Νέα ψηφοφορία για την ανάδειξη πρωθυπουργού στις 8 Μαΐου

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας Κάρεν Καραπετιάν κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που πλήττει τη χώρα και έχει προκαλέσει την παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού, μέσα σε “θύελλα” διαμαρτυριών.

“Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για πολιτισμένες, πρακτικές και γρήγορες αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό”, δήλωσε ο Καραπετιάν.

Την ίδια ώρα το κοινοβούλιο της Αρμενίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την εκλογή πρωθυπουργού στις 8 Μαΐου, μετά την αποτυχία να εκλεγεί ο Νικόλ Πασινιάν στην ψηφοφορία που έγινε χθες.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης ήταν ο μόνος υποψήφιος στην ψηφοφορία αυτή του κοινοβουλίου, η οποία έγινε έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της χώρας Γερεβάν κατά της κυβερνώσας ελίτ. Ωστόσο ο Πασινιάν δεν εξελέγη καθώς το κυβερνών κόμμα ψήφισε εναντίον του. Από τους 100 βουλευτές που μετείχαν στην ψηφοφορία, οι 55 ψήφισαν κατά και οι 45 υπέρ του. Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης κάλεσε στη συνέχεια τους υποστηρικτές του σε μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Από τις 13 Απριλίου, η Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου: οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολλών δεκάδων χιλιάδων αντιπολιτευόμενων προκάλεσαν στις 23 Απριλίου την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές, μετά την παραμονή του στην προεδρία για 10 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις