Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Αρρωσταίνουν και οι γαλαζοαίματοι – Οι περιπέτειες υγείας όλης της βασιλικής οικογένειας

Αρρωσταίνουν και οι γαλαζοαίματοι – Οι περιπέτειες υγείας όλης της βασιλικής οικογένειας

Ο βασιλιάς Κάρολος ξεκίνησε θεραπεία μετά τη διάγνωση καρκίνου, με τον μονάρχη να αποσύρεται από τα δημόσια καθήκοντα κατόπιν συμβουλής των γιατρών.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συχνά κρατούν μυστικά τα προβλήματα υγείας τους, αλλά τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι ο βασιλιάς επέλεξε να μιλήσει για τον καρκίνο και να «μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος προχώρησε στην ανακοίνωση «με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο».

Φαίνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι μόνος που έρχεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι ασθένειες έχουν χτυπήσει την πόρτα, ουκ ολίγες φορές, στη βρετανική μοναρχία…

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, έζησε γενικά μια ζωή χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά διαγνώστηκε με κορονοϊό τον Φεβρουάριο του 2022.

Τους μήνες πριν από τον θάνατό της, σε ηλικία 96 ετών, τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρχαν ανησυχίες, αφού έχασε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου εκείνης της χρονιάς.

Τον Οκτώβριο του 2021, η βασίλισσα πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο King Edward VII στο κεντρικό Λονδίνο, αφού ακύρωσε μια επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία, χωρίς να γίνει σαφές γιατί νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι εισήχθη για «προκαταρκτικές εξετάσεις», αλλά επέστρεψε στο Κάστρο του Ουίνδσορ μια μέρα αργότερα και «παρέμεινε σε καλή διάθεση». Ήταν η πρώτη ολονύκτια παραμονή της στο νοσοκομείο τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η προηγούμενη φορά που νοσηλεύτηκε ήταν λόγω γαστρεντερίτιδας το 2013.

Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και πατέρας του βασιλιά Καρόλου, πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Απρίλιο του 2021.

Ένα μήνα νωρίτερα είχε υποβληθεί σε επιτυχή επέμβαση για μια προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.
Το 2012, έχασε τους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, καθώς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Το 2011, ο Δούκας του Εδιμβούργου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο από το Sandringham λόγω πόνων στο στήθος. Υποβλήθηκε σε επέμβαση και έγινε τοποθέτηση στεντ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο πρίγκιπας Φίλιππος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα όταν το όχημά του τράκαρε με άλλο αυτοκίνητο. Δεν τραυματίστηκε, αλλά εξετάστηκε από γιατρό για προληπτικούς λόγους.

Πριγκίπισσα Μαργαρίτα

Η αδελφή της βασίλισσας πριγκίπισσα Μαργαρίτα υπέστη αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια τα χρόνια πριν από τον θάνατό της το 2002.

Το 1999, έπαθε εγκαύματα στα πόδια της από ζεστό νερό στο μπάνιο, το οποίο επηρέασε την ικανότητά της να περπατάει.

Βασιλομήτωρ Ελισάβετ

Η Ελίζαμπεθ Μπόουζ-Λάυον, σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και της Μαργαρίτας πέθανε σε ηλικία 101 ετών το 2002.

H Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα – Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπέφερε από επίμονα έλκη στο αριστερό της πόδι και προβλήματα με τους γοφούς της, τα οποία δυσκόλευαν το περπάτημά της. Το 1995 έκανε αρθροπλαστική ισχίου στο δεξί της πόδι και τρία χρόνια αργότερα και στο αριστερό.

Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄

Το 1951, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, αφαίρεσε μέρος του αριστερού του πνεύμονα. Δεν ανάρρωσε ποτέ πλήρως και πέθανε ένα χρόνο αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, ήταν καπνιστής και έπασχε από προχωρημένη μορφή περιφερικής αρτηριακής νόσου, η οποία προκαλούσε διαλείπουσα χωλότητα, που σημαίνει ότι ένιωθε πόνο στους μύες του λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Πρίγκιπας Εδουάρδος Η’

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος Η΄, ο οποίος ήταν αδελφός του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και θείος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, ήταν βασιλιάς μέχρι την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1963. Όπως και ο αδελφός του, ήταν φανατικός καπνιστής και πέθανε το 1972 από καρκίνο στον λαιμό.

Σάρα, Δούκισσα του Γιόρκ

Η Σάρα, Δούκισσα της Υόρκης, η οποία ήταν παντρεμένη με τον πρίγκιπα Άντριου, διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος τον Ιανουάριο του 2024, μόλις έξι μήνες μετά τη θεραπεία της για καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε μαστεκτομή.

Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας

Τον Ιανουάριο, η πριγκίπισσα της Ουαλίας υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα στο Λονδίνο και αναρρώνει στο σπίτι της μετά την παραμονή της στο νοσοκομείο.

Έκτοτε επέστρεψε στο σπίτι της στο Ουίνδσορ, με το παλάτι του Κένσινγκτον να δηλώνει ότι «σημειώνει καλή πρόοδο». 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πληροφορίες από Skynews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις