Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Άσαντ και αντάρτες συμφώνησαν για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (Reuters)

Συμφωνία ελπίδας ή μια ακόμη εκεχειρία που θα λήξει άδοξα; Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι αντάρτες έφτασαν – με τις… ευλογίες του Βλαντιμίρ Πούτιν και εγγυητή τον Ερντογάν- σε συμφωνία για εκεχειρία και έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεως ώστε να τελειώσει ο αιματηρός εξαετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Τη συμφωνία ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εκεχειρία θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της 30ης Δεκεμβρίου και μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα τηρηθεί ή θα καταπατηθεί ξανά.

Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος (που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Συρία κι άλλα “καυτά” ζητήματα), εγγυητές της εκεχειρίας στη Συρία θα είναι η Ρωσία και η Τουρκία, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός. Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε, επίσης, «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διεμήνυσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε