Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ασάνζ: Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks για βιασμό

Τζούλιαν Ασάνζ:
Reuters (αρχείο)

Σταματά η έρευνα για τους ισχυρισμούς σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ περί βιασμού.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη (19.11.2019) Σουηδή εισαγγελέας για την υπόθεση σεξουαλικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον Ασάνζ έπειτα από μια αναθεώρηση των στοιχείων.

Η εισαγγελική λειτουργός Εύα – Μαρί Πέρσον σημείωσε πως τα στοιχεία της ενάγουσας κρίθηκαν αξιόπιστα και φερέγγυα, αλλά πως, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, οι μνήμες των μαρτύρων ξεθωριάζουν.

“Έπειτα από τη διενέργεια εμπεριστατωμένης αξιολόγησης όσων προέκυψαν στη διάρκεια της πορείας της προκαταρκτικής έρευνας αξιολογώ πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση για την απαγγελία κατηγορίας”, ανέφερε η Πέρσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ασάνζ: Σε καθεστώς ομηρίας

Ο 48χρονος Ασάνζ, Αυστραλός πολίτης, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τον ισχυρισμό που είχε διατυπωθεί σε βάρος του το 2010.

Η κίνηση της εισαγγελέως απομακρύνει ένα ενδεχόμενο δίλημμα για τα βρετανικά δικαστήρια τα οποία ενδεχομένως θα έπρεπε να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο αιτήματα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία.

Ωστόσο, η εισαγγελέας είπε πως η απόφαση να τεθεί στο αρχείο η έρευνα, μπορεί να εφεσιβληθεί.

Ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή στη Βρετανία εν αναμονή μιας ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο του 2020 για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν τον ιδρυτή των WikiLeaks για να τον δικάσουν για 18 κατηγορίες περιλαμβανομένης της συνωμοσίας για πειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών και παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπίας.

Ο Ασάνζ απομακρύνθηκε διά της βίας από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μετά την άρση της ασυλίας του τον Απρίλιο φέτος αφού παρέμεινε σχεδόν επτά χρόνια κλεισμένος εκεί προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του βάσει των κατηγοριών που αντιμετώπιζε στη Σουηδία.

Από τότε εκτίει ποινή σε βρετανική φυλακή επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις