Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αχέντ Ταμίμι: Έτσι προσπάθησαν να τη “σπάσουν” οι Ισραηλινοί – Το video της ανάκρισης

Αχέντ Ταμίμι
Φωτογραφία Reuters

Η Αχέντ Ταμίμι είναι 16 ετών. Είναι Παλαιστίνια. Είναι το κορίτσι που έγινε σύμβολο όταν τον περασμένο Δεκέμβριο τη συνέλαβαν οι Ισραηλινοί. Τώρα, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά έρχονται στο φως εικόνες από την ανάκρισή της.

Δεν λύγισε στα σεξιστικά σχόλια. Στις απειλές. Στις ειρωνείες για το χρώμα του δέρματός της. Ένας Ισραηλινός αστυνομικός κι ένα μέλος της στρατιωτικής αντικατασκοπίας απέναντι σε ένα 16χρονο κορίτσι. Η Αχέντ Ταμίμι τους νίκησε και τους δυο. Χωρίς να πει κουβέντα.

Το video από την ανάκρισή της, στις 26 Δεκεμβρίου 2017, έδωσε στη δημοσιότητα ο πατέρας της. Σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, τη Δευτέρα (09.04.2018), ο Μπασέμ Ταμίμι αποκάλυψε τι πέρασε η κόρη του κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της από τους Ισραηλινούς. Και τόνισε πως η σιωπή της υπό πίεση δείχνει πως «δεν είμαστε τα θύματα, είμαστε μαχητές για την ελευθερία του λαού μας».

Το video, που είναι ολόκληρο στην κατοχή του Associated Press, δείχνει την ανάκριση της 16χρονης που κρατά περισσότερο από δυο ώρες. Τότε κρατούνταν στο κέντρο κράτησης Shaar Binyamin στη Δυτική Όχθη. Ήταν 26 Δεκεμβρίου όταν η Αχέντ Ταμίμι οδηγήθηκε για ακόμη μια φορά στην ανάκριση.

https://youtu.be/L-KzAPPid5Q

Την είχαν συλλάβει στις 19 Δεκεμβρίου γιατί χαστούκισε και κλώτσησε δυο Ισραηλινούς στρατιώτες. Δεν την άφησαν ελεύθερη. Την καταδίκασαν σε φυλάκιση οκτώ μηνών.

Αχέντ Ταμίμι: Το σιωπηλό κορίτσι

Στο βίντεο της ανάκρισης η Αχέντ Ταμίμι κάθεται αμίλητη. Δεν αντιδρά στις απειλές των δυο Ισραηλινών ανακριτών της. Χρησιμοποιούν απειλές και εκφοβισμό για να την πείσουν να συνεργαστεί με τις ισραηλινές αρχές. Και φυσικά δεν διστάζουν να σχολιάσουν το χρώμα του δέρματός της. «Η μικρή μου αδερφή είναι ξανθή με γαλάζια μάτια σαν τα δικά σου» λέει ο ένας από τους ανακριτές. Και ρωτά η 16χρονη Παλαιστίνια αν το δέρμα της κοκκινίζει όταν πάει στην παραλία.

Αλλά η 16χρονη δεν μιλούσε. Δεν αντιδρούσε. «Ήθελαν μόνο να την κάνουν να εμπλακεί με τους ανακριτές», είπε ο πατέρας της. Προσπάθησαν να την κάνουν να αντιδράσει και άλλον ένα τρόπο: πρόφεραν λάθος το όνομα της μητέρας της. Αλλά εκείνη απαντούσε μόνο με μια φράση: «επιλέγω να παραμείνω σιωπηλή».

Δεν μίλησε, δεν αντέδρασε ούτε όταν απείλησαν πως θα συλλάβουν τους φίλους της και την οικογένειά της αν δεν μιλούσε. Για να την πείσουν, αναφέρονταν στους συγγενείς της με τα μικρά τους ονόματα. «Θα συλλάβουμε όσους είναι σε αυτό το video» της είπαν. «Αν δεν θέλεις να φέρουμε αυτά τα παιδιά εδώ… Πες κάτι και ίσως να μη χρειαστεί να το κάνουμε» της είπε ένας από τους ανακριτές.

Οι απειλές στη μητέρα της

Η Ταμίμι δεν μίλησε. Οι Ισραηλινοί έκαναν πράξη μια από τις απειλές τους. Συνέλαβαν τον 22χρονο Οσάμα Ταμίμι, ξάδερφο της Αχέντ σχεδόν δυο μήνες αφού το όνομά του αναφέρθηκε στην ανάκριση. Τουλάχιστον 20 κάτοικοι του χωριού της 16χρονης, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, επίσης συνελήφθησαν.

Άλλωστε είχαν συλλάβει τη μητέρα της, Ναριμάν, λίγες ώρες μετά τη 16χρονη. Τη συνέλαβαν όταν πήγε στο κέντρο κράτησης να δει την κόρη της. Ένας από τους ανακριτές αναφέρθηκε σε εκείνη. «Της είπα το ίδιο που λέω και σε εσένα. “Είσαι μητέρα. Θα έπρεπε να είσαι στο σπίτι σου με τον άντρα σου, με τα παιδιά σου”».

Το βίντεο από την ανάκριση της Αχέντ Ταμίμι είναι μέρος ενός φακέλου που κατατέθηκε στις ισραηλινές αρχές. Παραδόθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης με την… υπόσχεση πως θα εξεταστεί εις βάθος.

Πηγή: aljazeera.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις