Κόσμος

Σκηνικό πολέμου σε Ινδία και Πακιστάν με 36 νεκρούς άμαχους – Μαίνονται οι εχθροπραξίες και οι βομβαρδισμοί στο Κασμίρ

26 οι νεκροί άμαχοι στο Πακιστάν, ανάμεσά τους και ένα παιδί - Στους 10 οι νεκροί στην Ινδία - Αυξάνεται και ο αριθμός των τραυματιών - Στα πρόθυρα του πολέμου οι 2 χώρες

Μαίνονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν, μετά το μακελειό με τους 26 νεκρούς τουρίστες στο φλεγόμενο Κασμίρ, στις 22 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής συνολικά 36 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και στα δυο στρατόπεδα, με τις αρχές τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν να μετρούν τις πληγές τους και να συνεχίζουν τις αιματηρές επιθέσεις. Όλα δείχνουν πως ο πόλεμος είναι στα πρόθυρα, με τους άμαχους να φοβούνται πως θα ζήσουν την απόλυτη κόλαση για ακόμα μία φορά καθώς στην περίπτωση που κηρυχθεί πόλεμος, θα είναι ο έβδομος στην ιστορία.

Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι 26 άμαχοι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν λόγω της ινδικής στρατιωτικής δράσης. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένα κοριτσάκι μόλις 3 χρόνων.

Με τη σειρά της η Ινδία ανακοίνωσε πως από χθες που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 48 τραυματίστηκαν.

Επιχείρηση διάσωσης
Διασώστες στο Πακιστάν ανασύρουν σορούς από κτίριο που βομβαρδίστηκε / REUTERS / Mohsin Raza

Οι εντάσεις ανάμεσα στις 2 χώρες φαίνεται πως μπήκαν σε νέο πλαίσιο, μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Νέου Δελχί, σε μία επιχείρηση που ονομάστηκε «Sindoor». Ωστόσο αυτή η κίνηση δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη καθώς και το Πακιστάν ξεκίνησε τα αντίποινα με πλήγματα και καταρρίψεις ινδικών μαχητικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Amit Shah, με tweet του ανέφερε πως είναι πολύ περήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

«Το ΟperationSindoor είναι η απάντηση της Bharat στη βάναυση δολοφονία των αθώων αδελφών μας στο Pahalgam. Η κυβέρνηση Μόντι είναι αποφασισμένη να δώσει την κατάλληλη απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ινδίας και του λαού της. Η Μπαράτ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξάλειψη της τρομοκρατίας από τις ρίζες της» έγραψε.

Τραυματίες σε νοσοκομείο της Ινδίας
Τραυματίες σε νοσοκομείο της Ινδίας / REUTERS/ Stringer
Τραυματίας
REUTERS / Stringer

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως «έπληξαν τρομοκρατικές υποδομές στο Πακιστάν» όπου «οργανώθηκαν» και από όπου «διοικήθηκαν» κατ’ αυτές «τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ινδίας».

Μέσα στη νύχτα, δημοσιογράφοι άκουγαν συνεχείς εκρήξεις στα περίχωρα της Σριναγκάρ, μεγάλη πόλη του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο.

Την ίδια στιγμή πολλοί κάτοικοι του Κασμίρ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δυο γειτονικά κράτη, οι σχέσεις ανάμεσα στα οποία είναι τεταμένες ήδη από ιδρύσεώς τους (με τον αιματηρό και οδυνηρό διαχωρισμό τους όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1947), είχε αφορμή επίθεση που προκάλεσε σοκ στην Ινδία.

Την 22α Απριλίου, ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Αμέσως το Νέο Δελχί, παρότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική κυβέρνηση διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Η ινδική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως αναζητεί για να συλλάβει τουλάχιστον 2 υπηκόους Πακιστάν και άλλους συνεργούς τους διαβεβαιώνοντας ότι συνδέονται με το τζιχαντιστικό κίνημα Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), που έχει βάση το Πακιστάν κι είχε ήδη κατηγορηθεί για την επίθεση του 2008 στη Βομβάη με 166 νεκρούς.

Μια από τις τοποθεσίες που έγιναν στόχος των πυραυλικών πληγμάτων της Ινδίας τη νύχτα ήταν το ισλαμικό τέμενος Σουμπχάν, στην Μπαχαβαλπούρ, στο πακιστανικό Παντζάμπ — συνδέεται, σύμφωνα με τις ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών, με οργανώσεις κοντά στη Λασκάρ-ι-Τάιμπα, ιδίως τη Τζάις-ι-Μοχάμεντ (JeM).

Η κυβέρνηση της επαρχίας αυτής, όπου ζουν σχεδόν οι μισοί από τους 240 εκατομμύρια κατοίκους του Πακιστάν, ανακοίνωσε πως δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα.

Μετά τους ινδικούς βομβαρδισμούς άρχισαν ομοβροντίες του πακιστανικού πυροβολικού που, σύμφωνα με δημοσιογράφους, έμοιαζαν να πλησιάζουν ολοένα περισσότερο.

«Η ανταπόδοση άρχισε κι αν το θέλει ο Θεός θα επιταθεί (…) δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιλυθεί το πρόβλημα», απείλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαουάτζα Ασίφ, ο πακιστανός υπουργός Άμυνας.

Κάπου 200 Πακιστανοί έκαναν πορεία σήμερα στην πόλη Χαϊντεραμπάντ (νότια), έκαψαν σημαίες της Ινδίας και πορτρέτα του ινδουιστή εθνικιστή ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Ινδίας, του Ναρέντρα Μόντι.

Εν μέσω κλιμάκωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευχή οι εχθροπραξίες να «τελειώσουν πολύ γρήγορα».

Στρατιώτες
REUTERS / Sharafat Ali

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους «ενθαρρύνει» να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση, να «αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής.

«Δεν στοχοποιήθηκε καμιά πακιστανική στρατιωτική εγκατάσταση», σύμφωνα με το Νέο Δελχί, που διαβεβαίωσε ότι επέδειξε «μεγάλη αυτοσυγκράτηση» για να «αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση».

«Τηρήσαμε έτσι τη δέσμευσή μας πως θα φροντίζαμε οι υπεύθυνοι για την επίθεση (της 22α Απριλίου) να λογοδοτήσουν», ανέφερε η ινδική κυβέρνηση.

«Μετά την επίθεση στην Παχαλγκάμ, η ινδική κυβέρνηση για ακόμη μια φορά χρησιμοποίησε τη δικαιολογία της τρομοκρατίας προκειμένου (…) να θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», κατήγγειλε η πακιστανική διπλωματία.

Άνθρωποι στο Κασμίρ
REUTERS / Sharafat Ali

«Η ανεύθυνη ενέργεια της Ινδίας φέρνει τα δυο πυρηνικά κράτη πιο κοντά σε μείζονα σύγκρουση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, η Ινδία απείλησε να «κόψει το νερό» στο Πακιστάν, σε αντίποινα για την επίθεση της 22ας Απριλίου.

Ήδη από την επομένη, η Ινδία αποσύρθηκε από συμφωνία για την κοινή χρήση των υδάτινων πόρων με το Πακιστάν που είχε υπογραφτεί το 1960.

Σχεδόν κάθε βράδυ τις τελευταίες 15 νύχτες, στρατιωτικοί των δυο χωρών αντάλλασσαν πυρά με ελαφρά όπλα στη λεγόμενη γραμμή ελέγχου, τα de facto σύνορα, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί θύματα. Μέχρι σήμερα.

Το Πακιστάν από την πλευρά του έκανε 2 δοκιμές πυραύλων εδάφους- εδάφους. Αυτή που έγινε το Σάββατο ήταν βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 450 χιλιομέτρων.

Διόλου τυχαία, πρόκειται για την ίδια απόσταση με αυτή από τα σύνορα του Πακιστάν ως την πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί.

Συντρίμμια στο Πακιστάν
REUTERS / Akhtar Soomro

Η Ινδία αναμένεται να κάνει σήμερα γυμνάσια της πολιτικής προστασίας προκειμένου, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, να προετοιμαστεί ο πληθυσμός να «προστατευτεί σε περίπτωση επίθεσης».

Το Νέο Δελχί υποδέχεται σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, που βρισκόταν τη Δευτέρα στο Ισλαμαμπάντ, στο πλαίσιο εγχειρήματος μεσολάβησης.

«Προκάλεσαν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων»

Οι κάτοικοι του υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ λένε ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας στη γειτονική της περιοχή.

«Ξαφνικά, κόπηκε το ρεύμα. Νόμιζα ότι είχε σπάσει ένας μετασχηματιστής, αλλά αργότερα έμαθα ότι τα ινδικά στρατεύματα άρχισαν να μας βομβαρδίζουν και να μας πυροβολούν», δήλωσε στο CNN ο Ράτζα Σαχίντ Μπασίρ, κάτοικος του Σαουάι στο Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν.

«Οβίδες έπεσαν κοντά στο σπίτι μας και βγήκαμε έξω, πήραμε τα ζώα και τα υπάρχοντά μας και βρήκαμε καταφύγιο», είπε ο Μπασίρ.

Μια άλλη κάτοικος, η Shakeel Butt, δήλωσε στο CNN ότι αναγκάστηκε να φύγει όταν άρχισαν να πέφτουν οβίδες στο χωριό.

«Μια οβίδα έπεσε σε ένα σπίτι κοντά στο τζαμί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα. Οι οβίδες χτύπησαν και άλλα σπίτια στην περιοχή μας και εμείς φύγαμε από την περιοχή μας προς ένα ασφαλέστερο μέρος», είπε.

Ο Ζισάν Άκραμ, κάτοικος του Μουρίντκε στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν, δήλωσε στο Reuters ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και έπληξαν ένα τζαμί στην πόλη, καταστρέφοντάς το.

«Χτύπησαν απευθείας το τζαμί — κατέστρεψαν την αυλή του, το γραφείο του υπουργού μπροστά από το τζαμί και την οροφή. Τα πάντα συνθλίφθηκαν. Υπήρχε ένα άτομο που καθόταν στην οροφή, σε υπηρεσία, και μαρτύρησε», δήλωσε ο Άκραμ στο Reuters.

«Ο φόβος και ο τρόμος απλώθηκαν στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι είχαν βγει στα χωράφια, στο ύπαιθρο, έτσι απλά», δήλωσε στο Reuters ο Waqas Ahmed, ένας άλλος κάτοικος του Muridke.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία
22χρονος με τσεκούρι αποκεφάλισε μια γυναίκα στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας - Χειροπέδες στον δράστη
«Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, άλλος ένας διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο», αναφέρει η αστυνομία
Η αστυνομία απέκλεισε τους χώρους του Πανεπιστημίου, μετά την επίθεση