Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυστηρή καραντίνα σε Καράκας και Πολιτεία Μιράντα μετά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Αυστηρή καραντίνα σε Καράκας και Πολιτεία Μιράντα μετά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε ο Νικολάς Μαδούρο αποφασίζοντας αυστηρή καραντίνα στο Καράκας αλλά και στη γειτονική πολιτεία Μιράντα.

«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 που οφείλονται στην παράνομη είσοδο προσώπων στη χώρα μας (…) αποφάσισα να εφαρμόσω μια αυστηρή και αναγκαία καραντίνα στο Καράκας και την Πολιτεία Μιράντα. Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα!», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο Μαδούρο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Αυτή η «αυστηρή» καραντίνα σημαίνει ότι μόνο τα απολύτως αναγκαία καταστήματα (φαρμακεία, σούπερ-μάρκετ) θα λειτουργούν. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή για να επισκεφθούν τον γιατρό τους.

Από τον Ιούνιο η Βενεζουέλα εφαρμόζει το λεγόμενο σύστημα «7-7»: τα 30 εκατομμύρια των κατοίκων μένουν σε πολύ αυστηρή καραντίνα για μία εβδομάδα και την αμέσως επόμενη «χαλαρώνουν» τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η τρέχουσα εβδομάδα ήταν αυτή της «χαλάρωσης», όμως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο Μαδούρο αποφάσισε να επαναφέρει τα αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 1.079 και στην Πολιτεία Μιράντα 889 από τα συνολικά 10.000 κρούσματα Covid-19 που αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν κάτω από 1.000. Άρχισαν να αυξάνονται τον Ιούνιο και την Τρίτη η Βενεζουέλα ξεπέρασε το όριο των 10.000 κρουσμάτων. Οι νεκροί ανέρχονται σε 96. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η αντιπολίτευση και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θεωρούν αξιόπιστους αυτούς τους αριθμούς.

Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντιοσντάντο Καμπέγιο και ο υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Αϊσάμι ανακοίνωσαν ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις