Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Αυστραλία: Ελεύθερη με εγγύηση μια ακτιβίστρια για το κλίμα που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών

Αυστραλία: Ελεύθερη με εγγύηση μια ακτιβίστρια για το κλίμα που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελεύθερη με εγγύηση αφέθηκε μια ακτιβίστρια για το κλίμα από την Αυστραλία, που είχε καταδικαστεί στις αρχές Δεκέμβρη σε φυλάκιση 15 μηνών για παρακώλυση της κυκλοφορίας, εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πρόκειται για τη Ντιάνα «Βάιολετ» Κόκο, μια ακτιβίστρια για το κλίμα που είχε παρκάρει ενοικιαζόμενο φορτηγό πάνω στην Χάρμπορ Μπριτζ, μια γέφυρα του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, και στη συνέχεια είχε ρίξει μια φωτοβολίδα από την οροφή του, αποκλείοντας την μία κατεύθυνση κυκλοφορίας της γέφυρας για περίπου 25 λεπτά.

Η Ντιάνα παραδέχθηκε την ενοχή της για διάφορες παραβάσεις και καταδικάστηκε σε 15μηνη φυλάκιση, με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους έπειτα από 8 μήνες. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την απόφαση αυτή.

Έτσι, σήμερα (13.12.2022) ένας δικαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας ακύρωσε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που εμπόδιζε την απελευθέρωσή της με εγγύηση εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της τον Μάρτιο.

«Η απελευθέρωση με εγγύηση της Κόκο της δίνει την ελευθερία της, αλλά δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκεται στη φυλακή», δήλωσε η Σόφι Μακνίλ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και πρόσθεσε ότι «οι Αυστραλοί εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή δυσανάλογων ποινών σε διαδηλωτές για το κλίμα, οι οποίες δείχνουν ότι αποσκοπούν στη μείωση του ειρηνικού ακτιβισμού για το κλίμα».

Από την άλλη μεριά, η συντηρητική πολιτική τάξη της Αυστραλίας είχε χαιρετίσει την καταδίκη της ακτιβίστριας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη πολιτική τάξη είναι ενταγμένος και ένας θείος της, ο οποίος είναι υπουργός σε πολιτειακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντόμινικ Πέροτετ, δήλωσε ότι η διαδήλωση αυτή προκάλεσε «ενόχληση» στους κατοίκους του Σίδνεϊ και ότι η φυλάκιση της ακτιβίστριας ήταν μια «θετική εξέλιξη».

Ωστόσο η καταδίκη της οδήγησε τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, Κλεμάν Βουλ, να εκφράσει την «ανησυχία» του για την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στην ακτιβίστρια και για την αρχική άρνηση της δικαιοσύνης να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση ως την εκδίκαση της έφεσής της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις