Παρασκευή, 10 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Σκοτ Μόρισον – Παραιτήθηκε ο Τέρνμπουλ

Αυστραλία: Νέος πρωθυπουργός ο Σκοτ Μόρισον – Παραιτήθηκε ο Τέρνμπουλ

Ακόμη μια πολιτική κρίση έφερε αλλαγή ηγεσίας στην Αυστραλία, με τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ να παραιτείται και τον Σκοτ Μόρισον να τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Τέρνμπουλ έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων και μοιραία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Πλέον, στην Αυστραλία “ξημερώνει” η εποχή του Σκοτ Μόρισον, που είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς κέρδισε την εσωκομματική διαμάχη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έπεσε “θύμα” εσωκομματικού “πραξικοπήματος”, με τον πρώην (πια) υπουργό Οικονομικών και τον διαδέχεται στην ηγεσία των Φιλελευθέρων. Ο Μόρισον επικράτησε οριακά του “αντάρτη” Πίτερ Ντάτον, λαμβάνοντας 45 ψήφους έναντι 40 του αντιπάλου του. Ο Μόρισον (υπουργός στην κυβέρνηση Τέρνμπουλ) στήριξε ουσιαστικά τον απερχόμενο πρωθυπουργό και “βγήκε μπροστά” όταν ήταν σαφές ότι ο Τέρνμπουλ θα έχανε την ηγεσία του κόμματος από τον Ντάντον.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», τόνισε ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ – Φωτογραφία Reuters

Η αλλαγή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αυστραλία σημαίνει πως θα γίνουν νέες εκλογές για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του στη βουλευτική έδρα του Σίδνεϊ. Σε περίπτωση ήττας των Φιλελεύθερων, το κυβερνών κόμμα χάνει την πλειοψηφία.

Ο Μόρισον θα γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, αφού αναδείχθηκε νικητής του εσωκομματικού πολέμου, έπειτα από μια ατέρμονη μάχη που προκάλεσε βαθιά ρήγματα στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019.

Η θέση του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε και ο ίδιος ανατρέψει τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015, γινόταν όλο και πιο επισφαλής τις τελευταίες ημέρες. Τελικά παραμέρισε υπέρ του Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον αρχηγό των «ανταρτών», τον Πίτερ Ντάτον.

Μένει να φανεί αν η νίκη του Μόρισον θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο αυστραλιανό πολιτικό σκηνικό, καθώς δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί ανοίγουν την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο Σκοτ Μόρισον μεγάλωσε σε παραθαλάσσιο προάστιο του Σίδνεϊ. Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός διοικητής και σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης. Σε παιδική ηλικία πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι 50 ετών. Στα 21 του χρόνια παντρεύτηκε την αγαπημένη του από το σχολείο, Τζένι και απέκτησαν δυο κόρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και sbs.com.au

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις