Κόσμος

Αυστραλία: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι – Μαζί του και η πρώτη μετανάστρια υπ. Εξωτερικών

Ο ηγέτης των Εργατικών της Αυστραλίας, ο Άντονι Αλμπανέζι, έγινε ο 31ος πρωθυπουργός της χώρας, βάζοντας τέλος στη μονοκρατορία της «δεξιάς» συμμαχίας που διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Αλμπανέζι ορκίστηκε στην έδρα της κυβέρνησης στην Καμπέρα από τον γενικό κυβερνήτη Ντέιβιντ Χάρλι.

Ορκίστηκαν επίσης ο νέος υπουργός Απασχόλησης Ρίτσαρντ Μαρλς, η νέα υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ –γεννημένη στη Μαλαισία, είναι η πρώτη μετανάστρια που καταλαμβάνει το αξίωμα–, ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζιν Τσάλμερς και η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Κέιτι Γκάλαγκερ. Τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια θα καλυφθούν «προσωρινά», οι υπουργοί θα ονομαστούν την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο 59χρονος Αλμπανέζι.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι Εργατικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται (έχει φτάσει πάνω από το 70%), προηγούνται με 72 έδρες, ενώ η συμμαχία (Φιλελεύθεροι/Εθνικό Κόμμα) του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον οδεύει να καταλάβει 52.

Ο Μόρισον, μέγας υπέρμαχος των βιομηχανιών άνθρακα και αερίου, ανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελεύθερων. Συνεχάρη τον Αλμπανέζι αναγνωρίζοντας την ήττα του το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας για «δύσκολη βραδιά» για την απερχόμενη δεξιά κυβέρνησή του.

Ο Αλμπανέζι έχει υποσχεθεί πως θα ριχτεί στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, θα πολεμήσει τη διαφορά και θα προωθήσει την ισότητα των φύλων.

Ορκίστηκε και αναχώρησε για το Τόκιο, όπου θα συμμετάσχει αύριο στη σύνοδο κορυφής της Quad (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία Αυστραλία).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Περού: Ανεπιθύμητη από το Κογκρέσο η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ – Κηρύχθηκε «persona non grata»
Η Λίμα κατηγορεί την Κλαούντια Σέινμπαουμ για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, τρεις ημέρες μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ
Σουηδία: Διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του αεροδρομίου του Γκέτεμποργκ μετά τον εντοπισμό drone
Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις του την Πέμπτη, μετά την εμφάνιση ενός ή περισσότερων drone στον εναέριο χώρο – Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
drone