Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αυστραλία: Παρατείνεται ξανά το lockdown στην Μελβούρνη

Αυστραλία: Παρατείνεται ξανά το lockdown στην Μελβούρνη

Οι περίπου πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης θα υπομείνουν το lockdown για τουλάχιστον μια επιπλέον εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, που συνεχίζουν να δυσκολεύονται να ελέγξουν εστίες της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας μπήκε την 5η Αυγούστου στο έκτο της lockdown, μετά την εκδήλωση εστίας μόλυνσης σε σχολείο, που αποδόθηκε στην πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή αυτή.

Ο Ντάνιελ Άντριους, ο πολιτειακός πρωθυπουργός στη Βικτώρια, ανακοίνωσε σήμερα πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται ως τουλάχιστον τη 19η Αυγούστου, καθώς διαγνώστηκαν 20 νέα κρούσματα του κορονοϊού.

«Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα η προέλευση των οποίων δεν είναι γνωστή (…) για να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στο λοκντάουν τώρα», εξήγησε.

Παραμένει σε lockdown και το Σίδνεϊ

Στο Σίδνεϊ, οι πάνω από πέντε εκατ. κάτοικοι βρίσκονται στην έβδομη εβδομάδα περιοριστικών μέτρων, που θα παραμείνουν σε ισχύ ως τα τέλη του μήνα.

Από την αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νέα Νότια Ουαλία, πριν από σχεδόν δύο μήνες, η πολιτεία έχει καταγράψει πάνω από 6.100 κρούσματα.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι πόλεων πέραν του Σίδνεϊ (Νιούκαστλ, Μπάιρον Μπέι, Ντάμπο) έχουν επίσης τεθεί υπό περιοριστικά μέτρα μετά τον πρόσφατο εντοπισμό κρουσμάτων.

Για σχεδόν 18 μήνες, η δραστική στρατηγική που εφαρμόζεται στην Αυστραλία για να αποτραπεί η διασπορά του ιού, με εντατική εκστρατεία τεστ, ιχνηλάτησης επαφών, περιοριστικών μέτρων και πρακτικά κλεισίματος των συνόρων, έφερε καρπούς.

Όμως το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα μοιάζει να έχει αλλάξει τα δεδομένα και οι Αυστραλοί δεν κρύβουν ότι τους προκαλούν κόπωση τα επανειλημμένα lockdown.

Ελπίδες στον εμβολιασμό

Οι αρχές μοιάζουν πλέον να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εκστρατεία εμβολιασμού, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποιοι περιορισμοί ενδέχεται να χαλαρώσουν αφού έχει ανοσοποιηθεί επαρκής αριθμός πολιτών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μόλις το 20% και κάτι των πολιτών έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

«Αν διατηρήσουμε τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμών, θα φθάσουμε τα έξι εκατομμύρια εμβολιασμένους ως τα τέλη Αυγούστου, κάτι που θα μας επιτρέψει να παραχωρήσουμε περισσότερες ελευθερίες στον πληθυσμό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», υποσχέθηκε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, η πολιτειακή πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ως αυτό το στάδιο, η Αυστραλία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 940 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 37.000 κρουσμάτων του κορονοϊού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις