Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αυστραλία: Συγγνώμη και αποζημίωση από την κυβέρνηση σε 3 γυναίκες – θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από Ανώτατο Δικαστή

Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συγγνώμη ζήτησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας και απέδωσε ένα αδιευκρίνιστο ποσό από διακανονισμό, σε τρεις γυναίκες, οι οποίες εργάστηκαν για το πιο ισχυρό δικαστήριο της χώρας και υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο διακανονισμός επιτεύχθηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά την επανεξέταση που διενεργήθηκε για το δικαστήριο, η οποία κατέληξε πως έξι γυναίκες μέλη του προσωπικού είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον Ντάισον Χέιντον, που διετέλεσε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας για μια δεκαετία έως το 2013.

Η Γενική Εισαγγελέας Μικάλια Κας ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη γενναιότητα των τριών γυναικών που τόλμησαν να πουν τις ιστορίες τους, λέγοντας πως «τις ακούσαμε και ζητάμε συγγνώμη. Η αυστραλιανή κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τη σεξουαλική παρενόχληση — η παρενόχληση είναι απαράδεκτη σε οποιοδήποτε πλαίσιο».

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Χέιντον είχαν πει σε τοπικά ΜΜΕ πως αρνείται κάθε κατηγορία για επιθετική συμπεριφορά ή παράνομες ενέργειες και «αν οποιαδήποτε συμπεριφορά εκ μέρους του έχει προκαλέσει κάποια προσβολή, το αποτέλεσμα αυτό ήταν αθέλητο και ακούσιο, και ζητεί συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή τυχόν έχει προκληθεί».

Η δήλωση των συνηγόρων του Χέιντον το 2020 σημείωνε πως η έρευνα διεξήχθη από δημόσιο λειτουργό και όχι δικαστή. Η νομική εταιρία Speed and Stracey δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλια σήμερα.

Η κυβέρνηση Μόρισον, η οποία αντιμετωπίζει εκλογές τον Μάιο, έχει επικριθεί για τη διαχείριση σειρά υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης, και διακρίσεων, και είχε ξεκινήσει την ομιλία της στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ζητώντας συγγνώμη από μέλη του προσωπικού που είχαν υποστεί κακοποίηση εκεί.

Δύο γνωστές ακτιβίστριες για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, η πρώην «Αυστραλιανή της χρονιάς» Γκρέις Τέιμ και η πρώην κυβερνητική υπάλληλος Μπρίτανι Χίγκινς, που δηλώνει ότι βιάστηκε σε γραφείο υπουργού στο κοινοβούλιο από συνάδελφό της, δήλωσαν την επόμενη ημέρα σε ομιλίες τους πως χρειάζονται περισσότερο πράξεις παρά λόγια.

Οι τρεις γυναίκες που έλαβαν την κυβερνητική αποζημίωση εργάστηκαν ως βοηθοί δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και διαμαρτυρήθηκαν για πρώτη φορά για τη μεταχείριση που είχαν υποστεί το 2019, προκαλώντας την έναρξη έρευνας.

Ο συνήγορος των γυναικών, Τζος Μπόρνσταϊν, δήλωσε πως μια μη κοινοποιήσιμη συμφωνία δεν επιτρέπει τη συζήτηση για το ποσό της αποζημίωσης που κατέβαλε η κυβέρνηση, όμως οι γυναίκες αισθάνονται ανακούφιση για την ολοκλήρωση των απαιτήσεών τους και ικανοποιημένες με τους διακανονισμούς που επιτεύχθηκαν.

«Μου ζήτησαν να μεταφέρω την ισχυρή πεποίθησή τους ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ντρέπονται να επιδιώκουν οικονομικούς διακανονισμούς για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, επειδή η σεξουαλική παρενόχληση θα αρχίσει να υποχωρεί μόνο όταν υπάρξει σαφής αναγνώριση ότι έχει ένα σημαντικό κόστος σε εμπλεκόμενους οργανισμούς και άτομα», ανέφερε σε μια δήλωση.

Ο Χέιντον ήταν επίσης συγγραφέας νομικών κειμένων, ορισμένα από τα οποία δημοσιεύθηκαν από την Thomson Reuters, τη μητρική εταιρία του πρακτορείου Reuters. Το 2020 η εταιρία δήλωσε ότι αναθεωρεί τη σχέση της με τον Χέιντον υπό το φως των ευρημάτων.

Η Thomson Reuters δεν ανταποκρίθηκε προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις