Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Αυστρία: Επιστροφή στην κανονικότητα μετά από έξι και πλέον μήνες περιορισμών

Αυστρία: Επιστροφή στην κανονικότητα μετά από έξι και πλέον μήνες περιορισμών
Φωτογραφία Reuters

Επιστρέφουν στην κανονικότητα από σήμερα Τετάρτη στην Αυστρία, καθώς ανοίγουν και επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού μετά από έξι και πλέον μήνες περιορισμών λόγω του κορονοϊού.

Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει την λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020, που συνέπεσε να είναι η επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο, το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες,

Στη βάση των νέων κανονισμών, μόνο τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μεγάλες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 3.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται, σε όλους τους δημόσιους χώρους ισχύει η προϋπόθεση ότι κάποιος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί, να έχει αναρρώσει από τη νόσο ή να έχει να επιδείξει πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Την οριστικοποίηση και τις λεπτομέρειες του ανοίγματος των διαφόρων τομέων στην Αυστρία είχε ανακοινώσει ήδη στις 10 Μαίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από επανειλημμένες διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που είχε η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματός του και των Πράσινων.

Η κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια είχαν συμφωνήσει να άρουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς λόγω του Sars-CoV-2 από την 19η Μαΐου, οπότε και ανοίγουν ξανά από σήμερα ο τουρισμός, η εστίαση, οι πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο με περιορισμούς, ενώ από την Δευτέρα, 17 Μαίου, έχουν επιστρέψει στα μαθήματά τους με φυσική παρουσία οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ, θα έχει αναρρώσει από την νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση, αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, θα υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας.

Σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, δέκα ενήλικες και παιδιά επιτρέπεται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μόνο τέσσερις κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Περαιτέρω βήματα ανοίγματος, το αργότερο έως την 1η Ιουλίου, θα μπορούσαν να υπάρξουν στη συνέχεια και να ισχύουν για γάμους, μεγάλες γιορτές και εκδηλώσεις σε κλαμπ.

Όπως έχει επισημάνει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, το γεγονός ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτή η πορεία οφείλεται στο ότι η Αυστρία πέρασε το τρίτο κύμα της πανδημίας καλύτερα από τους γείτονές της.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προέτρεψε σε προσοχή καθώς, όπως σημείωσε, όσο πιο πιστά συμμορφωθούν οι πολίτες με όλους τους περιορισμούς που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, τόσο πιο γρήγορα θα ήταν δυνατό να γίνουν νέα βήματα ανοίγματος.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ επισήμανε ότι “από τις 19 Μαΐου η ζωή στην Αυστρία θα είναι πιο πολύχρωμη και πάλι – με ασφάλεια”.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις